Свет

Поранешен командант на НАТО: Не го провоцирајте Путин, тој може да изврши нуклеарен напад врз Полска

 

SAD neće odobriti svjedočenje Veslija Klarka

„Треба да се надеваме дека НАТО нема да постави црвена линија. Ова ќе биде повик за натамошна ескалација на Русија …

Додека НАТО се спротивставува на воената интервенција против Русија, потенцијалната употреба на хемиско, биолошко или нуклеарно оружје во Украина може да биде црвена линија што ќе предизвика одговор на Западната алијанса, велат експертите.

Сепак, поранешниот командант на НАТО, генерал Весли Кларк, смета дека воопшто поставувањето на „црвените линии“ на НАТО може да го испровоцира рускиот претседател Владимир Путин. Тој верува дека фрустрираниот Путин би можел да изврши нуклеарен напад врз Полска.

„Треба да се надеваме дека НАТО нема да ја постави црвената линија. Ова ќе биде повик за понатамошна ескалација на Русија и понатамошни напори за поткопување на кредибилитетот на НАТО“, рече тој, додавајќи дека веројатно нема да го користи нуклеарното оружје во Украина, „но можеби во места за пристигнување или која било населена област во Полска“.

„Вака обично се прави на руските вежби. Така, начинот на кој тие се поставуваат во нивните вежби е ваков: ако Русија почне да губи поради поддршката на НАТО, тогаш тие испраќаат нуклеарно оружје и НАТО вели: „О, Боже, добро. Бидејќи сте толку сериозни во врска со тоа, ние ќе се повлечеме“, додаде тој.

Related posts

Leave a Comment