Свет

Поранешен спикер на руската Дума: Борис Елцин бил инсинуиран од стотици агенти на ЦИА за тоа како да ја води Русија

Првиот претседател на Русија, Борис Елцин, беше опкружен со „стотици агенти на ЦИА“ кои го  во неговото претседателствување. Така тврди Руслан Хасбулатов, претседател на Руската Дума во раните 90-ти и поранешен близок соработник на Елцин за радио Говорит Москва .

Сè уште не е јасно колку Вашингтон играше улога во изборот на Елцин и колкаво влијание имаа Американците врз неговото владеење, пишува „Русија денес“. Хасбулатов, тогаш вториот најмоќен човек во Русија, не се сомнева: „Ги имаше стотици. Тие одлучија за сè “. Тој тврди дека Елцин дури ги испратил своите комесари за безбедност на „преглед“ во ЦИА.

Информациите дадени од Хасбулатов исто така вклучуваат информации од Александар Ручко, потпретседател на Руската Федерација од таа ера. Тој, за Лента, тврди дека имало 12 постојани вработени во ЦИА околу Елцин кои му помогнале да ја реформира економијата Елцин-Гаидар, во која планираната економија беше систематски уништена за да биде заменета со „шок-капитализам“. Тој тврди дека честопати го слушал Елцин како разговара со советници кои имале „странски акцент“.

 

Борис Елцин ја напушти канцеларијата во 1999 година, но пред тоа создаде систем што му дава силни овластувања на претседателот. Со тоа ја намали силата на парламентот и комунистичката партија. Ваквата реорганизација беше поддржана од Вашингтон.

Денес, наследството и значењето на Елцин е помешан во руското јавно мислење. Дел смета дека тој е алкохоличар кој ја продал Русија на западниот капитализам. Други мислат дека тој е револуционер кој ја свртел Русија кон светот, пишува Русија денес .

Related posts

Leave a Comment