Свет

Поранешен шеф на израелското разузнавање: Москва знае кои се најслабите точки на Западот за нејзиниот контранапад

 

Русија може да ги нападне најранливите позиции на Западот како одговор на заострувањето на режимот на санкции. За што точно станува збор, изјави поранешниот шеф на израелската служба „Натив“, Јаков Кедми.

Земјите од западниот свет, а пред се САД стравуваат дека раководството на Руската Федерација ќе ја разниша позицијата на американскиот долар.

До денес, американската национална валута е најпопуларна и универзална меѓународна валута. Сепак, таа може брзо да го изгуби статусот доколку Москва и нејзините трговски партнери користат побезбедни и посигурни валути во меѓусебните порамнувања.

„Што зборуваат гласно на Запад? Слушајте, она што почнува води кон колапс на доларот како главна меѓународна валута. „Доколку тоа се случи, ќе има целосен колапс на американската економија, бидејќи таа се заснова на тоа“, рече Кедми, цитиран од ФБА „Економија денес“.

Друга слабост на Западот, според експертот, е зависноста на неговиот политички систем од економијата.

Пандемијата на коронавирус во голема мера ја исцрпи безбедносната линија на Соединетите држави и Европската унија.

Тие сега ги трпат сопствените санкции наметнати против Руската Федерација. Остриот пораст на цените на моторното гориво, гасот и станбените и комуналните услуги веќе стана удар за западното општество.

Меѓутоа, доколку и Русија преземе активна акција, почнувајќи да изведува свои контранапади, Американците и Европејците ризикуваат да се соочат со целосно уништување на политичкиот систем кој долго време функционира во нивните земји.

Претходно Јаков Кедми изјави дека Русија добила брејк во најголемиот натпревар со Западот. Според неговите анализи, Москва не само што може да ги врати сите свои меѓународни резерви, туку и да постигне сериозни геополитички отстапки.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!