Свет

Поранешниот боливиски претседател Моралес ги осуди американските воени интервенции во различни земји(ВИДЕО)

Is Bolivia's Evo Morales Poised to Win a Fourth Term? | AS/COA

Поранешниот боливиски претседател Ево Моралес, во интервју за RT, ги осуди американските воени интервенции во различни земји, истакнувајќи дека Вашингтон нема морално право да суди за човековите права.

„САД направија толку многу упади во Либија, Ирак и толку многу други земји, понекогаш преку државен удар, а сепак тие се гледаат себеси како бранители на човековите права“, рече тој.

Според него, САД „не ратификувале ниту еден меѓународен договор, единствена конвенција за човекови права“.

„Кое морално право, каква власт имаат тие да зборуваат за човекови права? Мислат дека имаат право да судат за човековите права! Но, што е со воените интервенции? – тој рече.

Според Моралес, „за Соединетите Држави, патот до мирот лежи преку воена интервенција“.

„Но, каде што има воена интервенција за ограбување на природните ресурси, никогаш нема да има правда“, додаде тој.

Претходно Моралес ја нарече суспензијата на учеството на Русија во Советот за човекови права на ОН лицемерен чекор од страна на САД и НАТО.

 

 

/

Related posts

Leave a Comment