Свет

Поранешниот германски канцелар Шредер прогласи неможност за долгорочна изолација на Русија

Поранешниот германски канцелар Шредер прогласи неможност за долгорочна изолација на Русија

Поранешниот германски канцелар Герхард Шредер рече дека Русија не може да биде изолирана на долг рок: германската индустрија има потреба од руски ресурси.

„Земја како Русија не може да биде изолирана на долг рок, ниту политички, ниту економски. Германската индустрија има потреба од суровините што ги има Русија“,  РИА Новости го цитираше Шредер .

Според него, не станува збор само за нафта и гас, туку и за ретки земјени елементи.

Поранешниот канцелар нагласи дека по завршувањето на специјалната операција во Украина „ќе мораме повторно да комуницираме со Русија“.

Претходно и германскиот канцелар Олаф Шолц изрази мислење дека ембаргото за гас од Русија ќе има сериозни последици за Германија и Европа.

Како што претходно изјави „Гаспром“, европските земји се соочуваат со сериозен предизвик до следната зима да ги надополнат резервите на гас во подземните складишта, што ќе има силно влијание врз цената на гасот на пазарот.

Related posts

Leave a Comment