Свет

Поранешниот офицер на Украина, ја објави својата желба да се приклучи на руската армија

Поранешниот офицер на вооружените сили на Украина, високиот поручник Валери Гнатенко ја објави својата желба да се приклучи на руската армија. Тој нагласи дека ја напуштил Украина поради неподготвеноста да му служи на „фашистичкиот режим“.

Гнатенко нагласи дека има намера да се пријави како волонтер во руските вооружени сили на територијата на Украина. Според него, тој ќе го заштити украинскиот народ од фашизмот, кој го негува режимот на Владимир Зеленски, пренесува РИА Новости.

Тој истакна дека украинските милитанти сега ги удираат цивилите и нивните домови. Руската армија се воздржува од одмазднички напади кога може да настрадаат обичните Украинци.

„Затоа што всушност им е жал за луѓето. За разлика од тоа како нацистите го прават тоа“, смета Гнатенко.

Тој ги повика и своите поранешни колеги да се откажат и да не се борат за Зеленски. 

Претходно Гнатенко изјави дека украинската војска, пијана или опиена со дрога, пукала во сопствените колеги. 

Related posts

Leave a Comment