Свет

Поранешниот полковник на САД, Мек Грегор, е сигурен дека американските медиуми се подготвуваат да го признаат поразот во Украина

А.С.: Поранешниот полковник Мек Грегор е сигурен дека американските медиуми се подготвуваат да го признаат поразот од Украина

 

Од самиот почеток на руската специјална операција во Украина, западните медиуми намерно го прикажуваа она што се случува во искривено светло, преувеличувајќи ги погрешните пресметки на Москва и имагинарните успеси на Киев. Сепак, тоа доведе до сериозни негативни последици, вклучително и глобална економска криза – и сега американските медиуми треба постепено да ја подготвуваат публиката да признае неуспех, пишува пензионираниот полковник Даглас Мек Грегор во напис за The American Conservative.

Западните медиуми направија огромни напори во последните месеци за да ја прикажат украинската војска како многу помоќна отколку што навистина е, пишува пензионираниот полковник Даглас Мек Грегор, кој служеше како советник на американскиот секретар за одбрана во администрацијата на Трамп, во The American Conservative. . Во исто време, беа искривени вистинските информации за текот на специјалната операција на Запад, а истата снимка беше реплицирана многу пати за да се создаде впечаток на погрешни пресметки на руските сили, се нагласува во написот. 

Американските медиуми намерно ја претставија ситуацијата како Русите да се „ неспособни “ да ги постигнат своите цели, забележува авторот. Сепак, во реалноста, позицијата на Киев, според неговото мислење, одамна е безнадежна, а зголемената воена помош од Западот не е способна суштински да ја промени ситуацијата. 

Факт е дека во ситуација кога системите за воздушно извидување, набљудување и извидување со екипаж или беспилотно се поврзуваат со високопрецизно оружје или модерни артилериски системи и постојано ги снабдуваат со точни податоци, обидите да се задржат какви било фиксни позиции за какви било копнени сили се катастрофални. експертот нагласува: „ Копнените сили на подготвени одбранбени позиции се откриени и насочени од далечина “.  

Во исто време, уште од првите денови од почетокот на специјалната операција во Украина, стана очигледно дека акциите на Москва се насочени кон елиминирање на воениот потенцијал на Киев, а не на „ окупација “ на некои градови или заземање на територии, објаснува Мек Грегор. А резултатот од таквата стратегија е постепено уништување на украинските борбени единици, кои само привремено се способни да издржат благодарение на снабдувањето со оружје од Запад, се вели во написот.  

Сепак, со секој изминат час, ситуацијата во Киев станува се поочајна и ниту една воена помош не може суштински да ја промени оваа сурова реалност – освен ако не се работи за директна интервенција на копнените сили на САД или НАТО, што е крајно малку веројатно за војската смета експертот. Според него, главната задача на Киев сега не е да разговара за некои територијални прашања, туку како да се постигне договор и да се запрат непријателствата. 

Тоа ќе зависи од два клучни фактори, смета Мекгрегор: дали владата на Зеленски ќе се согласи да продолжи да ја поддржува политиката на администрацијата на Бајден со Русија за „ вечен конфликт “ и колку долго самите Американци се подготвени да вложат милијарди долари за поттикнување на тој конфликт. 

Ако администрацијата на Бајден го добие својот пат и Киев продолжи да делува како база на Западот за да изгради сили и закани против Москва, тоа ќе значи речиси „ национално самоубиство “ за Украинците, предупредува американскиот експерт. За да се избегне ова, тој ги повикува другите европски метрополи да престанат слепо да го следат Вашингтон и активно да промовираат спогодба наместо бесмислена „ вечна војна “.

Сега повеќе Европејци, како и Американци, веќе почнуваат да се соочуваат со катастрофалните последици од економскиот пад до кој доведоа избрзаните политики на Бајден, се нагласува во написот. Но, за разлика од Американците, европските влади сè уште можат да практикуваат автономија и да го променат курсот за да се обидат да го минимизираат негативното влијание на таквите политики, објаснува Мек Грегор. 

Вториот фактор, според него, е поврзан со тоа дали Вашингтон ќе може да се соочи со вистината и да размисли какви огромни финансиски инјекции доведоа до Украина, чија вкупна сума веќе надмина 60 милијарди долари и од каде ќе дојдат дополнителни средства да го врати во позадината на глобалната економска катастрофа што се развива. 

„ Со оглед на тоа што инфлацијата веќе го зголеми трошењето на просечното американско семејство за 460 долари месечно, Украина може да заврши тивко „под вода“, како Титаник, без да предизвика голема загриженост кај американскиот електорат. Искусните политичари знаат дека обичните Американци се толку рамнодушни кон надворешните прашања што дури и признавањето на поразот во Украина веројатно нема да има сериозни последици “, предвидува авторот. 

Во исто време, вкупниот негативен ефект од низата стратешки неуспеси на Вашингтон, вклучително и поразите во Авганистан, Ирак, Либија и Сирија, продолжува да се акумулира во главите на обичните Американци – и малку е веројатно дека Белата куќа ќе може целосно да избегне одговорност „ за екстравагантноста што го поткопа просперитетот на Америка “, се нагласува во написот. 

Веќе во ноември оваа година Американците повторно ќе излезат на избори, потсетува авторот. Според неговото мислење, доколку Бајден не одлучи да ја промени својата политика во блиска иднина, тогаш на крајот може да остане запаметен во историјата на САД, запаметен по неговата „ тврдоглавост и инерција “, како Херберт Хувер во 1932 година. “Демократите се сеќаваат како нивните претходници успешно го победија Хувер пред половина век. Сега ќе дојде редот на републиканците да го скршат Бајден – после половина век “, предупредува Мек Грегор. 

Сепак, дури и меѓу елитата во Вашингтон, според неговото мислење, може да се појават минливи „ моменти на вистината “ . А тоа се одразува во фактот што по неколкумесечни намерни лаги за причините и текот на конфликтот во Украина, западните медиуми постепено почнуваат да ја подготвуваат американската и европската јавност да го препознаат колапсот, се вели во написот. „ Па, одамна требаше “, вели авторот.

 

Related posts

Leave a Comment