Реакции

Почитувачите ја одбележаа 41-годишнината од смртта на Тито

ку, а, цве, а, титов, гроб

БЕЛГРАД – Денес, Куќата на цвеќето во Белград ја одбележа 41-та годишнина од смртта на Јосип Броз Тито, доживотен претседател на Социјалистичка Федеративна Република Југославија и Сојузот на комунистите на Југославија.

Почитувачите на ликот и делото на Јосип Броз Тито од рано утро на овој ден традиционално го посетуваат неговиот гроб во Куќата на цвеќето на Дедиње, а тие најмногу доаѓаат од земјите кои се појавија од распадот на Југославија.

Сепак, поради анти-епидемиските мерки, бројот на посетители беше помал отколку пред две години.

Внукот на Тито, претседател на Комунистичката партија и здружението на граѓани „Јосип Броз Тито“, Јосип Јошка Броз, за ​​Танјуг вели дека Тито и денес претставува многу.

„Тој претставува човек кој ја крена оваа земја од пепел, човек кој му даде сè на својот народ, кој владееше 35 години во земјата каде што живеат, за жал, луѓе кои после тоа се покажаа како што се и какви се, “, вели Јошка Броз.

куќа, цвеќиња, титов, гроб

Тој верува дека Југославија се распадна, бидејќи Тито го немаше повеќе.

“Секој сакаше да биде другарот Тито. Секој го имитираше, некој со виски, некој со пури, Туѓман со униформа. За жал, додека не ја отворат устата. Кога ќе се отворат, готово е. Луѓето видоа кои се и што се “, рече тој. Јошка Броз.

Внукот на Тито исто така смета дека е тешко да се појави државник кој може да ги обедини народите на Балканот.

“Тешко е да се обединиме, бидејќи повторно живееме во некои илузии и се враќаме во минатото наместо да работиме на помирување. Се надевам дека, како што започна Вучиќ, ќе има барем нешто, зона на здружување за разни економски прашања, “, вели Јосип. Јошка Броз.

Related posts

Leave a Comment