Свет

ПО ДОСТОЈЕВСКИ НА УДАР ПУШКИН: Отстранет споменик на познатиот поет во украински град (ФОТО)

 

Споменикот на рускиот поет Александар Сергеевич Пушкин беше отстранет во градот Тернопил во западна Украина.

Градоначалникот на Тернопил, Сергеј Надал, денеска на „Инстаграм“ напиша дека Пушкин нема никаква врска со Тернопил, како и „повеќето руски писатели, композитори и други“.

 

Тој додаде дека во Тернопил нема место за руски и советски споменици.

Бистата на Пушкин претходно беше отстранета во градот Мукачево во западна Украина.

Related posts

Leave a Comment