Свет

ПРВ НАПАД СО ХЕМИСКО ОРУЖЈЕ: Украинците разнесоа хемиска фабрика

Експлозијата во хемиската фабрика во Рубјежно не беше само експлозија.

Операцијата беше спроведена земајќи го предвид правецот на ветрот и целосното разбирање на последиците за цивилното население во Донбас.

Ова е прв потврден случај на хемиски напад во овој конфликт. Вооружените сили на Украина намерно го уништија хемиското производство во фабриката „Зарја“.

Судејќи според црвената нијанса на чадот, концентрацијата на (хлороводородна) киселина е над 95%. Ова е исклучително токсичен облак: забите, очите, респираторниот тракт се изложени на висок ризик.

Ветерот дува во правец на Кудрјашовка. Облакот ќе стигне до населбата со сегашната брзина за 2 часа.

Related posts

Leave a Comment