Свет

Претседателот на Уганда го критикува Западот за промовирање на ЛГБТК во Африка

Западните земји треба да престанат да го „губат времето на човештвото“ обидувајќи се да ги наметнат своите верувања и практики, вклучително и хомосексуалноста, на другите луѓе, рече претседателот на Уганда, Јовери Мусевени.

Претседателот на источноафриканската земја ги даде коментарите во парламентарното обраќање на 16 март, додека пратениците се подготвуваа да гласаат за нацрт-законот против ЛГБТК.

Иако хомосексуалноста веќе е нелегална во Уганда, нацрт-законот, претставен на почетокот на март и кој требаше да се расправа оваа недела, со гласање уште во вторник, предлага построги казни за промовирање на правата и активностите на ЛГБТК.

Мусевени рече дека заканите од Западот со санкции против африканските земји кои се противат на хомосексуалноста се лицемерни. „Европејците и другите групи стапуваат во брак со братучеди и блиски роднини. Овде, бракот во клан е табу тема. Дали треба да им наметнеме санкции за брак со роднини? Ова не е наша работа“, изјави тој.

САД ја прекинаа помошта за Уганда во 2014 година и ја откажаа воената вежба како одговор на законот со кој се наметнуваат доживотни затворски казни за „отежната хомосексуалност“, што вклучува хомосексуален секс со малолетно лице или додека е ХИВ позитивен. Проектите погодени од кратењата вклучуваат финансирање на програмата за полициска заедница во Уганда вредна 2,4 милиони долари, која беше прекината по полициската рација на здравствената програма финансирана од САД на Универзитетот Макерере, објави Ројтерс.

Уганда не е единствената африканска земја позната по своите анти-ЛГБТК политики. Предлог-законот наречен „Промоција на правилни човекови сексуални права и семејни вредности на Гана“ беше воведен во парламентот на Гана во август 2021 година.

Предложената легислатива има за цел да ги ограничи ЛГБТК заедниците и „активностите“, истовремено промовирајќи ги „легитимните“ сексуални права и семејните вредности на Гана. Ја зголемува казната за вкрстено облекување, јавно покажување наклонетост и други однесувања, а исто така го прави незаконски застапувањето за правата на ЛГБТК на социјалните медиуми или други онлајн платформи.

Во Нигерија, Судан и Мавританија смртната казна може да се изрече за сексуални односи меѓу лица од ист пол.

Related posts

Leave a Comment