Европа

Претседателот на унгарскиот парламент ја нарече ЕУ губитник во конфликтот во Украина

EU-Zukunftskonferenz: Wie Europa handlungsfähiger werden soll |  tagesschau.de

Претседавачот на Државниот парламент на Унгарија Ласло Кевер во неделата изjavи дека ЕУ може да се смета за губитничка страна во конфликтот во Украина, бидејќи дејствува спротивно на сопствените економски интереси.

„Сега Европската унија, која не можеше да го спречи избувнувањето на војната во Украина со политички средства и е под надворешен притисок, не е во состојба да го врати мирот преку дипломатија, дејствува спротивно на нејзините основни економски интереси и веќе се смета за губитник. без разлика која од страните што директно се борат ќе се прогласи за победник“.

Според Кевер, во сегашната ситуација, Брисел им служи на „неевропските интересни групи“. Ова ја осудува ЕУ како целина и нејзините земји на „воена ранливост, политичка зависност, економска и енергетска неодржливост и социјално неединство“.

Related posts

Leave a Comment