Регион

Прикривање на криминалот на ОВК од страна на КФОР : Србите мачени, стрелани и фрлени во контејнер испратен од Финците

 

Голем број на киднапирани Срби во областа на косовско Поморавje беа стрелани откако биле измачувани, а нивните остатоци биле фрлени во селото Подградје, општина Гњилане, а потоа во август 1999 година во масовна гробница наречена „контејнер во болницата во Гњилане“, се вели во извештајот на Комисијата за исчезнати и киднапирани лица на Владата на Србија.

Предградието се наоѓа непосредно до границата со  Македонија, а во предвоениот период било упориште на припадниците на терористичката ОВК. Служеше како приемен центар за ново регрутирани терористички припадници на ОВК кои несметано ја преминуваа границата на СР Југославија од територијата на Македонија.

Во извештајот на Комисијата за исчезнати и киднапирани на Србија се наведува дека на 24 јули 1999 година, тимот на ОБСЕ од Кабинетот во Гњилане, составен од Брајан Џап и Клаудија Милер, пронашол масовна гробница со 11 тела во Подградје.

– Тие, придружувани од двајца албански преведувачи, намерно дојдоа во Подградје затоа што имаа известување дека телата на убиените Албанци од селото Ловце се наоѓаат на таа локација – се вели во извештајот.

Беа известени де ја „посетат“ локацијата од заменик претседателот на Демократската алијанса на Косово за регионот на Гилан / Гњилане и капетанот на КФОР чие име беше Тол.

– Претставниците на ОБСЕ ја идентификуваа локацијата, ја фотографираа и направија видео  уверени дека се работи за албанци – се вели во извештајот.

Увидувајќи, после проверката и разговорот со селаните од селото Ловце, дека остатоците пронајдени во Подградје не им припаѓале на Албанците затоа што веќе биле закопани на локалните гробишта во селото Ловце неколку дена порано,актерите на  оваа акција за прикривање на албанските злосторства, пробаа да прикажат декаа  на локацијата во Подградје се фрлени тела  на„убијени“ Албанци од селото Влаштица.

Остатоците од 11 лица биле ексхумирани од 7 до 10 август 1999 година и биле пренесени во болницата во  Гњилане, каде поминале неколку дена гниејќи во канта за отпадоци од болницата, како резултат на сознанијата дека не се убиени Албанци, туку Срби .

– За време на обдукцијата, лични документи на жртвите биле пронајдени во џебовите на искинатата гардероба, врз основа на која „албанските патолози“ и во присуство на претставниците на ОБСЕ и КФОР утврдиле дека телата им припаѓаат на Србите – се наведува во извештајот и конечно се наведува дека  сите убиени биле изложени на тортура и дека биле застрелани одблизу .

Ова, се вели во извештајот, било утврдено со идентификација, која подоцна била потврдена со ДНК-анализа.

Класичниот метод идентификуваше шест тела веднаш по пронаоѓањето, а пет неидентификувани се погребани во православните гробишта во Приштина за да се идентификуваат неколку години подоцна со  ДНК метод идентитетот на петте преостанати убиени Срби пронајдени во гробница во Подградје чии остатоци беа предадени на семејства.

Достапната документација, испратена до Хашкиот трибунал и Обвинителството на новоформираниот Специјален суд, за да им се суди на припадниците на терористичката ОВК за злосторства извршени врз Србите, вели дека членовите на КФОР од САД биле информирани за „фрлање на телата на српските жртви во контејнер во кругот на болницата во Гњилане“ и се директно одговорни за убиството на најмалку двајца Срби чии тела биле пронајдени во или околу„ болницата.

Финските припадници на КФОР, според нечија наредба, го испратиле контејнерот во болницата во Гњилане, која во тој период беше под директен надзор на американскиот КФОР од блискиот Бондстил.

Во контејнерот биле пронајдени седум кеси со осум тела, а покрај контејнерот биле пронајдени уште шест тела, кои, како што е утврдено со обдукција, биле убиени со автоматско оружје.

Во „масовната гробница“ се пронајдени телата на двајцата браќа  Светозар и Витомир Ристиќ од Косовска Каменица, кои од КФОР придружувани од албански преведувач чие име е Рамабаја се одведени од нивниот дом на 23 јули 1999 година во Гњилане и кои, како што патолозите утврдиле  биле убиени со „кршење на главата“ со тапи предмети .

Албанските екстремисти се обидоа да го запалат „Контејнерот – масовна гробница“ со цел да ги прикријат трагите на злосторството.

Извештајот за браќата Ристиќ, како и за страдањата на останатите дванаесет Срби, го потпиша бригадниот генерал на КФОР, Грег Петерсон, кој јасно го потврди сомнежот на семејствата на жртвите дека мисијата на НАТО знаела за злосторствата , како и дека албанските терористи, со знаење на меѓународните мировни сили , се обиделе да ги избришат трагите на злосторствата, проценуваат од српската владина комисија.

Криминалот, наречен „Контејнер – болница во Гњилане“, според Комисијата, е само еден во серијалот што сведочи за молчењето на КФОР и другите меѓународни институции на Косово и Метохија.

Извор: РТРС

Related posts

Leave a Comment