Свет

Притисоците не запираат: Здравствените работници во Англија ќе мора да се вакцинираат против Ковид

Вакцините стануваат задолжителен услов за вработување на оние кои се на првата линија на Националната здравствена служба, а со овој потег Англија ги следи Франција, Италија и некои американски земји во обврзувањето на здравствените работници да се вакцинираат.

Здравствените работници во Англија ќе мора да се вакцинираат против Ковид-19 до 1 април, изјави министерот за здравство Саџид Џавид.

Така, вакцините станаа задолжителен услов за вработување за оние кои се на првата линија на Националната здравствена служба (NHS), а со тој потег, Англија ги следи Франција, Италија и некои американски земји во обврзувањето на здравствените работници да се вакцинираат.

„Сите што работат во НЗС и социјална заштита ќе мора да се вакцинираат. „Мораме да избегнеме штета што може да се спречи и да ги заштитиме пациентите, колегите и, се разбира, самата NHS“, рече Џавид во парламентот.

Тој најави дека примената на оваа регулатива ќе започне од 1 април.

Џавид посочи дека ослободување од задолжителна вакцинација ќе има за лицата кои не можат да се вакцинираат од медицински причини, како и за оние кои немаат контакт лице в лице со пациентите.

Овој потег уследи по сличната одлука вакцините против Ковид да бидат задолжителни за работниците во домовите за стари лица, која стапува на сила во четврток (11-ти ноември).

Џавид изјави дека при консултациите за здравствените работници се размислувало и за задолжителни вакцини против грип. Сепак, тој нагласи дека во оваа фаза нема да воведе услови за вакцинација против грип, но додаде дека опцијата е отворена.

Со оваа мерка, Англија се вброи во списокот на земјите кои ги кршат основните човекови права на избор.

Related posts

Leave a Comment