НастаниПсихологија

ПСИХОТЕРАПЕВТКАТА ДАНЧЕ ПАУНОВСКА ЌЕ ОДРЖИ РАБОТИЛНИЦА СО НАСЛОВ: ,,ЛАГИ И ЕМОЦИИИ”

ПСИХОТЕРАПЕВТКАТА ДАНЧЕ ПАУНОВСКА ЌЕ ОДРЖИ РАБОТИЛНИЦА СО НАСЛОВ: ,,ЛАГИ И ЕМОЦИИИ”

ШТО ТРЕБА ДА ОЧЕКУВАШ
Лаги и Емоции!
Ако лагите бараат само прикривање, а не фалсификување на емоцијата, тогаш криењето е многу тешка работа. Глумењето било каква емоција може да го олесни криењето на други емоции. Насмевката е најчесто користената маска. Таа служи како спротивност на сите негативни емоции – страв, лутина, болка, гадости и така натаму. Насмевката најчесто се избира поради што сите измами бараат да се покаже некаква варијација на среќа. Бездушно пријателот треба да ја игра улогата на добронамерна личност додека ја пласира својата остра критика со загрижена насмевка во позадина.
Лесно е да се скрие емоција која повеќе ја нема, но многу е потешко да се скрие емоција што се доживува во тој момент, особено ако чувството е силно. Потешко e да се скрие стравот отколку загриженоста, исто како што е потешко да се скрие гневот отколку незадоволство. Колку е посилна емоцијата, толку е поголема веројатноста да покаже знак дека емоциите „истекуваат“, и покрај најдобрите обиди на лажно да го скрие тоа. „Облекувањето“ на друга емоција, онаа што не е доживеана, овозможува маскирање на искусената емоција што се крие. Фалсификат емоциите можат да спречат скриената емоција да „протече“.
Најдобрата маска е лажна емоција. Не само што мами, туку е и најдобрата камуфлажа.
Работилницата ја води Данче Наумовска Пауновска,
Психолог, Гешталт психотерапевт и Тренер за личен развој. Работи како психотерапевт во СЕЛФ, индивидуална терапија, тренер за личен развој и работилници за тимови и организации.
Датум 03.02.2023
Место: Младински Центар Матично
Скопје
За пријавување доволно е само да ја пополните контакт формата во прилог.
https://forms.gle/zJEd8ugBNCtJDMYy9
За повеќе информации обратете ни се на:
[email protected]

 

Посетете го СЕЛФ, нашиот Центар за психологија, личем развој, едукација и псохотерапија.

Псохотерапевт Данче Пауновска

 

 

Related posts

Leave a Comment