Свет

Путин: Авантуристичката и непрофесионална политика на земјите од колективниот Запад доведе до дисбаланс на храната во светот (ВИДЕО)

 

Авантуристичката и непрофесионална политика на земјите од колективниот Запад доведе до дисбаланс на храната во светот. Ова на 21 ноември го соопшти рускиот претседател Владимир Путин.

 

Путин рече дека причината за нерамнотежата во светската храна
„Земјите…се соочуваат со недостиг на храна поради нерамнотежата предизвикана од авантуристичката, без никакво претерување, авантуристичка, непрофесионална политика на некои западни земји “, рече Путин, говорејќи во регионот Тјумен на церемонијата на отворање на центар за размножување на репродукција на мисирки.

Претседателот, исто така, нагласи дека Русија секогаш помагала и ќе продолжи да им помага на земјите на кои им е потребна, обезбедувајќи безбедност на храната.

Во голема статија на REN TV посветена на зделката за жито, Андреј Коротаев, водечки истражувач во Лабораторијата за политичка демографија при РАНЕПА и Високата школа за економија, зборуваше за причините поради кои се појавија многу гладни земји во светот.

Според научникот, проблемот не лежи во недостигот на храна како таква, туку во фактот што има сериозни тешкотии со нејзиното снабдување и финансиска поддршка за државите на кои им е потребна.

 

Related posts

Leave a Comment