Свет

Путин: Белорусија е нашиот најблизок сојузник и понатаму ќе продолжиме да му помагаме на братскиот народ

Претседателите на Русија и Белорусија, Владимир Путин и Александар Лукашенко

Белорусија не е само добар сосед за Русија, туку пред сè најблизок сојузник, изјави рускиот претседател Владимир Путин.

„Уште еднаш ќе истакнам: Белорусија не е само добар сосед. Таа е, пред сè, најблизок сојузник “ , рече Путин, нагласувајќи дека односите меѓу Москва и Минск се засноваат на принципите на меѓусебно почитување, поддршка и земање предвид на заедничките интереси.

Според неговите зборови, Русија ќе продолжи да и помага на Белорусија.

„Ние ќе продолжиме да пружаме сеопфатна помош на братскиот белоруски народ во сегашната, тешка домашна политичка ситуација во Белорусија, во услови на постојан политички и санкциски притисок, постојани обиди да се разниша ситуацијата однадвор … Поддржуваме и ќе ги поддржуваме нашите белоруски пријатели во спротивставување на санкциите “, прецизира рускиот лидер.

Зборувајќи за западните санкции против Белорусија, Путин истакна дека забраната за испорака на производи од Белорусија до Европската унија им штети на луѓето во европските земји.

„Ние веруваме дека забраната за испорака на голем број производи во земјите на ЕУ од Белорусија им штети на интересите на деловните кругови и обичните луѓе. Обичните луѓе, меѓу другото, и во тие европски земји. „Оние што ќе одлучат за такви активности треба да размислат за тоа“, рече Путин на пленарната сесија на VIII Форум на регионот Белорусија и Русија.

Путин додаде дека Русија е расположена во иднина постојано да развива мултилатерални односи со Белорусија и да се занимава со развој на Сојузот на Русија и Белорусија. Како што истакна, земјите ги зајакнуваат интегративните процеси во евроазискиот простор од поширок обем, и тоа ќе го сторат во рамките на Евроазиската економска унија и ОДКБА.

ЕУ неодамна воведе четврти пакет санкции против Белорусија , кој вклучува 78 физички лица и осум компании. Ќе им биде забранет влез на територијата на ЕУ, а нивните финансиски средства во земјите на ЕУ ќе бидат замрзнати. Покрај тоа, службата за надворешна политика на ЕУ издаде изјава според која САД, Канада и Велика Британија воведоа синхронизација со санкциите на ЕУ против Белорусија.

Досега „црната листа“ на ЕУ вклучува 166 физички лица и 15 правни лица. ЕУ во моментов подготвува секторски економски санкции против Минск, што може да влијае на рафинирање на нафтата и на дрвната индустрија.

Related posts

Leave a Comment