Свет

ПУТИН : ВАКЦИНИРАЊЕТО МОРА ДА БИДЕ ДОБРОВОЛНО

In Proposing Changes to Russia's Constitution, Putin Is Following ...

Москва – Вакцинирањето против грип треба да биде доброволно, рече рускиот претседател Владимир Путин, пренесе Спутник.

Тој додаде дека е неопходно компетентно да се информираат луѓето за важноста на вакцинацијата и да се направи процесот што е можно поедноставен,

„Дали да се вакцинираат или не против грипот е личен избор на секоја личност, но исто така е огромна одговорност на секоја личност за сопственото здравје и здравјето на своите најблиски, особено родителите за здравјето на своите деца“, рече Путин на состанокот за санитарно-епидемиолошката состојба. во Русија.

„Се разбира, принципот на доброволност мора строго да се почитува“, истакна тој.

Претседателот изјави дека е неопходно да се информираат луѓето за важноста на вакцинацијата против грип и вирусни респираторни инфекции, да се каже кога и во која здравствена установа може да се изврши бесплатно, по можност без да се чека ред.

Рускиот лидер рече дека најважно е да се заштити животот и здравјето на руските граѓани и дека надлежните мора да тргнат од таа логика.

Клучните барања за вакцина против вирусот корона се нејзината докажана ефикасност и безбедност, довербата во неа мора да биде апсолутна, истакна рускиот претседател.

“Затоа, ние мора да постапуваме многу внимателно, почитувајќи ги сите барања и правила во оваа област. Довербата во вакцината мора да биде апсолутна”, прецизира Путин и додаде дека токму од тука ќе се започне кога ќе се донесуваат понатамошни одлуки за вакцинација против коронавирусот.

Во Русија, 17 научни институти во моментов развиваат 26 варијанти на вакцина против коронавирус.

Related posts

Leave a Comment