Свет

Путин ги продолжи контрасанкциите против земјите што воведоа санкции против Русија

Путин, исто така, потпиша дополнителен документ, кој ги менува нормите на оригиналната уредба за контра-санкции од 6 август 2014 година

 

 

 

 

МОСКВА, 24 јуни. Претседателот Владимир Путин потпиша указ со кој се продолжуваат конкретните економски мерки против земјите што воведоа санкции против Русија до 31 декември 2020 година.

Претседателот ја упати владата да преземе чекори за спроведување на декретот и, доколку е потребно, да поднесе предлози за промена на времетраењето на овие контрасанкции.

Путин, исто така, потпиша дополнителен документ, кој ги менува нормите на оригиналната уредба за контра-санкции од 6 август 2014 година.

Особено, новиот документ дозволува транзитни пратки на санкционирани стоки преку Русија, под услов овие стоки “да бидат предмет на обезбедување на нивна следливост со користење на систем за контрола врз основа на ГЛОНАСС технологијата”. 

Исто така се бара таквата стока да биде запечатена, а возачите вклучени во транзитот на овој товар мора да имаат соодветни регистрациони купони.

Уредбата сега исто така предвидува дозвола за увоз на санкционирани стоки од страна на поединци за лична употреба.

Слични измени беа направени и во декретот од 22 октомври 2018 година за контра-санкции против Украина.

Санкции и контра мерки

Во март 2014 година, Европската унија и неколку земји, вклучувајќи ги САД, Канада, Австралија, Јапонија, Швајцарија, Нов Зеланд, Исланд и други, почнаа да воведуваат санкции против Русија во врска со ситуацијата во Украина. Особено се направени листи за санкции на руски физички и правни лица. Рестриктивните мерки вклучуваат забрана за влез, замрзнување на сметки. Исто така, беа воведени т.н. секторски санкции: средствата на компаниите што беа под такви санкции не беа замрзнати, но беа воведени рестрикции за среднорочно и долгорочно кредитирање.

Како одговор на тоа, на 6 август 2014 година, рускиот претседател потпиша декрет “За наметнување на посебни економски мерки што ќе обезбедат безбедност за Руската Федерација”. Владата наметна ограничувања за увоз на одредени стоки од САД, Европската унија, Норвешка, Австралија и Канада врз основа на документот следниот ден. Подоцна листата на земји беше проширена, а листата на стоки беше ревидирана.

Откако земјите на ЕУ ги продолжија санкциите против Русија на 22 јуни 2015 година, на 24 јуни, Путин ги прошири руските контрамерки со друг указ уште една година. Потоа, контрасанкциите беа продолжени два пати. Последен пат ограничувањата беа продолжени на 12 јули 2018 година до крајот на 2019 година.

Related posts

Leave a Comment