Свет

Путин : Да не ја сочувавме државата во 1999 година, ќе ја доживеевме судбината на Југославија

Getty Images / Шон Галуп

Претседателот на Русија рече дека оние кои финансирале тероризам во Северен Кавказ пред 20 години сакале да ја растурат Русија одвнатре.

Тој додаде дека ако не ја сочувале државата тогаш, тие би ја доживеале судбината на поранешна Југославија.

“Раздели па владеј. Тоа значи дека оние што сакаат да нè поделат сакаат да владеат со нас. Ова може да се примени во односите меѓу државите или кон одредена земја, во обидите да се поделат одвнатре. Тогаш, тие ги имаа сите шанси да го реализираат својот грозоморен план, така да кажам, и тоа не само на Кавказ “, рече Путин во интервју за телевизија„ Русија 1 “.

Како што рече, Русија денес е апсолутно сигурна и заштитена од какви било напади однадвор.

Како што се наведува, интервјуто е снимено на 12 септември 2019 година, кога претседателот пристигнал во селото Ботлич, со цел да ја одбележи 20-годишнината од победата над терористите заедно со Дагестанските востаници. Интервјуто се емитуваше денес, пренесува Спутник .

Рускиот лидер истакна дека би ги чекала многу тажна иднина доколку не успеале да ја сочуваат земјата и дека народот би страдал, наведувајќи ја како пример поранешна Југославија.

„Ваква суровост – не сакам да споменувам, но се случи – децата ги приковуваа за оградите на сопствените куќи! Тоа е страшно, катастрофа. Зарем можевме да допуштиме Русија да дојде во толку ужасна состојба?“, Праша рускиот лидер.

Тој истакна дека заради тоа, задачата број еден е да се зачува руската држава како единствена целина, која предците ја создаваа илјада години.

Related posts

Leave a Comment