Свет

Путин загрми: Нема прошка за оние кои смислуваат агресивни планови кон Русија

Руски претседател - Врховен врховен командант на руските вооружени сили Владимир Путин зборува на воената парада по повод 76-годишнината од победата во Втората светска војна, на Црвениот плоштад во Москва.

Нема да има прошка за оние кои ги заборавија лекциите од Втората светска војна и за оние кои сè уште прават планови за агресија, рече рускиот претседател Владимир Путин на денешната парада на Денот на победата.

Путин им го честиташе празникот на граѓаните на Русија, со порака дека Русија секогаш ќе се сеќава дека токму Советскиот народ направил величествен подвиг во борбата против нацизмот.

„Секогаш ќе се сеќаваме дека овој величествен подвиг го стори советскиот народ. „Во најтешкото време на војната, во одлучувачките битки кои го одредија исходот од борбата против фашизмот, нашиот народ беше сам, сам на тврдиот, херојски и пожртвуван пат до победата“, рече претседателот на Русија.

Нема прошка и оправдување за оние кои спроведуваат агресивни планови, антисемитизам и русофобија, истакна Путин.

„Војната донесе толку многу неподносливи искушенија, таги и солзи што е невозможно да се заборават. И нема прошка и оправдување за оние кои размислуваат за агресивните планови. Скоро еден век не дели од настаните кога монструозниот нацистички ѕвер се дрзна и се здоби со предаторска моќ во центарот на Европа. Сè повеќе цинично се слушаа слогани за расна и национална надмоќ, антисемитизам и русофобија. „Договорите насочени кон запирање на брзањето кон светска војна беа лесно пречкртани“, рече Путин.

Голем дел од идеологијата на нацизмот се обидува повторно да се активира во светот, се појавуваат „гранки на остатоци од казнени одреди“ и има обиди за ревизија на историјата, оправдување на предавници и злосторници на чии раце е крвта на стотици илјади цивили , рече рускиот лидер. Во врска со тоа, тој додаде дека „нашиот народ знае премногу добро на што води ова“.

„Историјата бара да извлечеме заклучоци и поуки. Но, за жал, голем дел од идеологијата на нацистите, оние кои беа опседнати со бесмислена теорија за нивната супериорност, се обидува повторно да се активира . „Не само различни видови радикали и групи меѓународни терористи“, предупреди Путин.

Путин рече дека Русија доследно го штити меѓународното право и дека цврсто ќе ги брани своите национални интереси и безбедноста на луѓето.

Според претседателот, советскиот народ му донел историска пресуда на нацизмот и го победил фашизмот.

„Одговорот на инвазијата на нацистичките орди беше заедничко, застрашувачко, неодоливо чувство на решеност да се одбие инвазијата, да се стори сé што е можно за да се победи непријателот, за злосторниците и убијците да претрпат неизбежна и праведна казна. „Советскиот народ ја исполни оваа света заклетва, ја одбрани својата татковина, ги ослободи земјите од Европа од фашизмот и му изрече историска пресуда на нацизмот“, рече Путин.

Related posts

Leave a Comment