Свет

Путин: Западот го ограби украинското жито и ги измами сиромашните

Русија не го започна конфликтот во Украина, но, според рускиот претседател Владимир Путин, се обидува да го реши. Конфликтот трае од 2014 година и сега конечно ќе заврши, а Русија ќе го зајакне својот суверенитет.

Говорејќи на Источниот економски форум во Владивосток, Путин рече дека е невозможно да се изолира Русија.

„Погледнете ја мапата на светот. „Русија е веројатно единствената земја во светот која може да обезбеди сè за себе кога станува збор за природните ресурси“, рече Путин.

Според него, поради политиката на западните земји се зголемува кризата со храна, што доведува до невидена хуманитарна катастрофа. Ако цените продолжат да растат, тоа лесно може да стане трагедија за најсиромашните земји. Исто така, според рускиот претседател, речиси целата количина на жито што се извезувала од Украина завршила во земјите на ЕУ, а не во земјите во развој или сиромашните земји.

Тој истакна дека Русија заедно со Турција направи се за да извезе украинско жито.

„Ако ја исклучиме Турција како земја посредник, тогаш целото жито извезено од Украина не се испраќа во земјите во развој и најсиромашните, туку во земјите на ЕУ. Во рамките на Светската програма за храна на ОН, која предвидува обезбедување помош за оние земји на кои им е најпотребна, беа натоварени само два брода. Нагласувам, два од 87. Извезеле 60.000 тони храна од два милиони тони. Само три проценти беа испратени во земјите во развој“, рече Путин.

„Можеби треба да се ограничи извозот на пченица од Украина. За ова ќе се консултирам со Реџеп Таип Ердоган“, додаде тој.

Според него, 345 милиони луѓе веќе страдаат од недостаток на храна, што е 2,5 пати повеќе отколку во 2019 година.

„Русија успешно се справува со финансиската, технолошката и економската агресија на Западот“, рече Путин, пренесува Индекс.

Related posts

Leave a Comment