Свет

Путин лут на министрите: Ми раскажувате бајки за состојбите во земјата

Рускиот претседател Владимир Путин изрази зачуденост од она што го прават министрите во ситуација кога приходот на населението опаѓа, а невработеноста и прехранбените производи растат, нагласувајќи дека „ова не е шега“.

„Реалните приходи паднаа за дури три, 4,3 проценти, а цената на шеќерот порасна за повеќе од 71 процент. Луѓето се ограничуваат затоа што немаат пари за основни намирници. Каде вие гледате? Тоа е прашањето! Ова не е шега “, рече Путин, реагирајќи на презентацијата на министерот за економски развој, Максим Решетников, за следење на состојбата на пазарот.

Рековте дека „следите“, а цените на шеќерот растат неколку месеци. Знаеме дека во овие услови, куповната моќ на населението се намалува. Постојано зборуваме за тоа “, рече Путин.

„Во услови кога невработеноста расте, приходите се намалуваат, основните прехранбени производи поскапуваат, ми раскажувате бајки за тоа што ќе правите. Одржувате состаноци? Се надевате на антимонополската агенција “, ги праша шефот на руската држава присутните.

Путин забележа дека најбрзо во светот расте цената на маслото за јадење – 30,8 проценти, додека во Русија порасна за 23,8 проценти.

„Значи уште моше да расте. Житарките (поскапеа) за 19,09 проценти? А, кај макароните 10,5 проценти, пецивата 6 проценти. Ако не запрат (цените), тие ќе продолжат да поскапуваат! И, ако го земеме предвид приносот или лошата реколта, (шеќерот) веќе скокна за 71,5 проценти. Затоа застана (цената)! А вие овде ми раскажувате бајки за тоа што направивте со извозниците и производителите. Вашата работа нема никаква врска со тоа! Затоа, очекувам наскоро ефективни мерки и резултати! “, Рече рускиот лидер.

Путин и даде на владата една недела да го реши проблемот со зголемувањето на цените.

Related posts

Leave a Comment