Свет

Путин: Можна е борба на сите против сите

Рускиот претседател Владимир Путин

Постои можност да се соочиме со колапс на светскиот развој и борба на сите против сите, рече рускиот претседател Владимир Путин, говорејќи на Меѓународниот економски форум во Давос.

„Ситуацијата може да се развие непредвидливо и неконтролирано, ако, се разбира, ништо не се преземе за да се спречи тоа да се случи. „Покрај тоа, постои можност да се соочиме со вистински колапс во развојот на светот, што може да доведе до борба меѓу сите и сите“, рече рускиот лидер.
Според него, глобалниот безбедносен систем во моментов се деградира – регионалните конфликти се размножуваат во светот, а меѓународните институции слабеат.

„Како што е познато, неможноста и неподготвеноста суштински да се решат ваквите проблеми во 20 век резултираа со катастрофа во Втората светска војна“, додаде Путин.

Сепак, претседателот се надева дека конфликт, како Втората светска војна, не е можен во сегашните услови .

„Се разбира, сега таков глобален конфликт, се надевам, во суштина не е можен. Навистина се надевам. Тоа би значело крај на цивилизацијата “, прецизира Путин.

Тој исто така рече дека се зголемува степенот на агресивна реторика во надворешната политика на одредени земји.

„Може да се очекува дека природата на практичните активности ќе стане поагресивна“, изјави рускиот претседател.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!