Свет

Путин повика да се прошират можностите за снабдување со енергенси во Африка, Латинска Америка и Азија

Путин повика да се прошират можностите за снабдување со енергија во Африка, Латинска Америка и Азија-Пацификот

Руските власти и компаниите за нафта и гас треба да работат за иднината и да планираат да ја прошират извозната инфраструктура за снабдување со нафта и гас во земјите од Африка, Латинска Америка и азиско-пацифичкиот регион. Ова го изјави рускиот претседател Владимир Путин.

„Заедно со нафтените и гасните компании, подготвивме планови за проширување на извозната инфраструктура во земјите во Африка, Латинска Америка и азиско-пацифичкиот регион“, рече тој.

Шефот на државата повика и на изградба на нови нафтоводи и гасоводи од полињата на Западен и Источен Сибир.

„Зголемувањето на капацитетот за претовар на нафта во пристаништата на Арктикот и на Далечниот Исток е исто така многу важна задача“, потсети Путин.

Претседателот повика да не се заборави важноста на потенцијалот на Северниот морски пат.

На 14 април Владимир Путин рече дека земјата треба да го забрза спроведувањето на инфраструктурните проекти за пренасочување на испораките на нафта и гас од запад кон перспективните пазари – на југ и на исток.

Во март, венецуелскиот претседател Николас Мадуро рече дека петте земји на БРИКС почнале да ја градат архитектурата на финансиска , економска, комерцијална и политичка соработка.

Руското Министерство за надворешни работи исто така објави дека земјите од БРИКС ќе станат основа на новиот светски поредок .

 

Related posts

Leave a Comment