Свет

Путин потпиша указ: Остри казни ги очекуваат оние кои шират лажни вести за руската армија

Претседателот на Русија Владимир Путин - Спутник Србија, 1920 година, 4 март 2022 година
Рускиот претседател Владимир Путин потпиша указ за кривична и финансиска казна за лажни вести за активностите на руските вооружени сили и повици за антируски санкции.
Јавното објавување и ширење на лажни соопштенија за активностите на руската армија ќе се казни со парична казна во опсег од 700.000 – 1.500.000 (од 5.000 до 11.000 евра) рубљи или во висина на плата или друг приход на осуденото лице во рок од 18. месеци или општокорисна работа.од една година или принудна работа до три години или казна затвор за истиот рок.
Во случај на ширење лажни информации за руската армија од страна на функционери, организирани групи со лажни докази или мотивирани од омраза и непријателство, затворска казна од 5-10 години или административна парична казна од три до пет милиони рубли (22.000 до 37.000 евра) се предвидува. ), или принудна работа во рок од пет години.
Лажните вести кои ќе доведат до тешки последици се казнуваат со затвор од 10 до 15 години .
Путин го потпиша и Законот за санкции за кршење на правата на руските граѓани, кој се однесува на сите странци и лица без државјанство, а не само на американските државјани, како што беше случај претходно, соопшти Кремљ.
Таквите мерки вклучуваат: забрана за влез во Русија, заплена на средства и друг имот во Русија, забрана за какви било договори поврзани со инвестиции и имот, суспензија на активностите на правните лица под нивна контрола во Русија и други.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!