Свет

Путин: Холивуд ги укинува филмовите со победите на Црвената армија

Putin's claim to rid Ukraine of Nazis is especially absurd given its  history - St. Louis Jewish Light

МОСКВА – Голем број западни земји ги негираат фактите, прикриваат имиња, книги и луѓе кои не се вклопуваат во нивните шаблони, а во Холивуд се укинуваат филмови со победи на Црвената армија, изјави денеска рускиот претседател Владимир Путин.

 

„Доволно е да се спомене дека постои феномен наречен култура на уинуување. Со други зборови, има бојкот, па дури и целосен молк, заборавање на факти, книги, имиња, историски, јавни личности, писатели“, рече рускиот претседател, пренесе РИА Новости.

Тој додаде дека феноменот „не започна вчера“.

„Во Холивуд, на пример, постојано се објавуваат филмови во кои САД се нарекуваат единствениот победник над нацистите. Во исто време, храброста и херојството, победата на Црвената армија, која даде одлучувачки придонес , се заборавени“, рече Путин.

Претседателот на Русија, исто така, нагласи дека на Денот на сеќавањето на жртвите од атомското бомбардирање на Јапонија, „или оние што ја фрлиле бомбата или срамно молчат, или се наведува дека „некои апстрактни сојузници „го направиле тоа.

Related posts

Leave a Comment