Свет

Путин ја поддржа идејата за формирање на чисто козачки одреди во рамките на националната гарда

Рускиот претседател Владимир Путин ја поддржа идејата за формирање на чисто козачки единици во рамките на Руската национална гарда (Росгардија), изјави овластениот претставник на шефот на државата во областа Северен Кавказ, Јуриј Чајка.

„Мислам дека Козаците треба да бидат територијална единица на Националната гарда . Нашата иницијатива беше поддржана од претседателот. Му испратив соодветно писмо и иницијативата беше поддржана “, рече тој на Евроазискиот форум на млдите козаци„ Козачко единство – 2021 “.

Како што додаде, ова се чисто козачки единици .

„Тоа ќе бидт, како што мислиме, козачки полкови, ќе се формираат исклучиво козачки баталјони. Тие ќе бидат распоредени таму каде што живеат Козаците. Тоа е нашата идеја. Тешко е да се каже како ќе ја реализираме, но ќе се обидеме “, рече Чаика.

Related posts

Leave a Comment