Свет

Ралф Фајнс застана во одрана на Џ.К. Роулинг од нападите врз неа од Трансродовите поборници

Ралф Фајнс вели дека е згрозен од злоупотребата упатена кон авторката на Хари Потер поради нејзиниот став за транс прашањата

Тој ги коментираше реакциите со кои се соочува авторката поради нејзиниот став за трансродовите прашања.

Зборувајќи за Њујорк Тајмс за време на викендот, актерот рече дека злоупотребата насочена кон Роулинг била „одвратна“ и „ужасна“ и го истакна позитивното влијание што го имаа нејзините книги.

„Роулинг ги напиша овие одлични книги за зајакнувањето, за младите луѓе кои се пронаоѓаат себеси како човечки суштества“, изјави Ралф за медиумот. „Се работи за тоа како ќе станете подобро, посилно, поморално центрирано човечко суштество“.

Фајнс рече дека иако „може да разбере гледиште што може да биде луто на она што таа го кажува за жените“, тој истакна дека Роулинг не е некој „безобразен, десничарски фашист“. 

„Таа е само жена која вели: „Јас сум жена и се чувствувам дека сум жена и сакам да можам да кажам дека сум жена“, изјави актерот, истакнувајќи дека ја разбира.

Роулинг, самопрогласена феминистка, се најде во центарот на дебатата за трансродовите пред две години, откако објави есеј во кој ја критикува родовата идеологија и изрази загриженост дека трансродовите биолошки мажи напаѓаат простори само за жени. Како одговор, авторката беше обвинета дека е „фашист“ и „трансфобична“.

Додека повеќето членови на актерската екипа кои работеа на филмовите за Хари Потер оттогаш се приклучија во осудата на Роулинг, Фајнс е еден од ретките кои ја бранеа. Во март 2021 година, актерот изјави за Телеграф дека „не може да го разбере витриолот упатен кон неа“ и дека ја смета „оваа возраст на обвинувања и потребата да се осуди за ирационална“. 

„Сметам дека нивото на омраза што луѓето го искажуваат за ставовите што се разликуваат од нивните и насилството на јазикот кон другите се вознемирувачки“, рече Фајнс.

Претходно овој месец, Роулинг се огласи и против планот на шкотската прва министерка Никола Старџен да дозволи речиси секој законски да го промени својот пол без потреба од медицинска дијагноза. Таа тврдеше дека тоа ќе им овозможи на „грабливите мажи“ кои немале операција за промена на полот или хормонски третман слободно да влезат во женските простори, како што се соблекувалните, болничките одделенија и затворските ќелии.

Роулинг ја осуди Старџен како „уништувач на правата на жените“ и предупреди дека вината за какви било сексуални напади, воајеризам, вознемирување или силување што произлегуваат од овие нови правила ќе биде директно на шкотскиот парламент. Старџен одговори велејќи дека секој има право да ги изрази своите ставови како што сака.

Related posts

Leave a Comment