Наука

Рекорден број учесници на онлајн олимпијадата по руски јазик организирана од државниот универзитет во Санкт Петербург

9500 луѓе од 150 земји станаа учесници на онлајн олимпијадата на руски јазик како странски јазик што ја одржуваат државниот универзитет во Санкт Петербург и Министерството за образование

Втората меѓународна онлајн олимпијада за Руски како странски јазик организирана од Државниот универзитет во Санкт Петербург и Министерството за образование на Руската Федерација постави нов рекорд по бројот на учесници. Оваа година задачите на Олимпијадата ги извршија 9.500 луѓе од 150 земји. Колку за споредба, минатата година имаше само 7.200 учесници од 130 земји.

Олимпијадата преку Интернет се спроведува под поддршка на грантот на Министерството за образование, кое бара најмалку 7.000 луѓе од 50 земји неопходни за учество на настанот. Така, Универзитетот успеа не само да ги надмине бројките од минатата година, туку и да ги надмине барањата за спроведување на грантот.

Главната цел на Олимпијадата е да се зачува, зголеми и понатаму да се развива интересот на странски државјани за рускиот јазик и руската култура, како и нивните креативни способности. Друга, но не помалку важна цел е создавање дополнителни услови за поддршка и развој на рускиот јазик во странство. Настанот е исто така насочен кон промовирање на државниот систем на тестирање на руски јазик како странски јазик (TORFL).

Санкт-Петербургский государственный университет (СПБГУ) | Global Education

Во современи услови, кога, во еден момент, луѓето имаат повеќе време за образование, но можностите за тестирање на сопственото знаење се намалија, Олимпијадата преку Интернет целосно ги задоволува потребите на странците кои учат руски јазик. Оваа изјава е потврдена со фактот дека бројот на учесници, во споредба со минатата година, е зголемен за 30%.

Директор на Центарот за тестирање јазик на Државниот универзитет во Санкт Петербург Дмитриј Птушкин

Натпреварот се одржува во две возрасни категории: за деца од 12-16 години и 17-30 години. Во квалификациската фаза, учесниците полагаат тестови со задачи од затворен тип (со избор на една или повеќе опции за одговор), задачи од отворен тип каде што кандидатот треба да даде детален одговор, како и креативни задачи со зголемена сложеност. Тестот го потврдува знаењето на учесниците за граматиката, вокабуларот и синтаксата на рускиот јазик.

Двете фази на Олимпијадата се одржуваат во системот за проктурирање, кој обезбедува доволна контрола врз спроведувањето на онлајн прегледите. Благодарение на далечинскиот формат, љубителите на рускиот јазик од Летонија, Украина, САД, Сингапур, Нов Зеланд, Гана, Сирија, Белорусија, Грција, Италија, Венецуела и други земји можат да учествуваат на Олимпијадата.

Резултатите од II меѓународна олимпијада преку Интернет на Државниот универзитет во Санкт Петербург на руски јазик како странски јазик ќе бидат објавени на крајот на декември 2020 година.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!