Свет

Републиканците од Тексас го прогласија Бајден за „нелегитимно избран“

Тексашките републиканци во саботата, за време на првата конвенција на партијата од 2018 година усвоија  платформа со која изборот на демократот Џо Бајден во 2020 година за претседател на САД се прогласува за нелегитимен . 

„ Ги отфрламе заверените резултати од претседателските избори во 2020 година и сметаме дека вршителот на должноста претседател Џозеф Робинет Бајден Џуниор не бил легитимно избран од народот на Соединетите држави “, се вели во резолуцијата , усвоена со вербално гласање.

Мнозинството републиканци веруваат дека изборите во 2020 година се украдени, а неодамнешната анкета покажа дека седум од 10 се убедени дека Бајден е нелегитимен претседател и покрај речиси две години непрекинато испраќање пораки за спротивното. Според Политифакт, обидот да се „ проверат фактите “ на верувањата на оние кои веруваат дека изборите биле украдени, само ги навело да се држат построго кон тие верувања. 

Ниту обидите да се демонизираат оние што ги доведуваат во прашање резултатите, означувајќи ги како потенцијални бунтовници среде сослушувањата за немирите на 6 јануари, не ја поместија иглата и само уште еднаш ги разгореа двете страни од дебатата.

Самиот поранешен претседател Доналд Трамп сè уште тврди дека изборите биле украдени. 

Бајден официјално доби 7 милиони гласови повеќе од Трамп, земајќи 306 гласови на Изборниот колеџ наспроти 270 на Трамп.

Освен што го осудија изборот на Бајден како нелегитимен, републиканците од Тексас, исто така, гласаа за прогласување на хомосексуалноста за „ ненормален избор на начин на живот “ и нарушување на родовиот идентитет за „ вистинска и екстремно ретка состојба на менталното здравје “, истовремено изјавувајќи дека учениците треба да „ учат за хуманоста на предроденото дете. Дополнителните планови вклучуваат ограничување на способностите на владата да го регулира поседувањето оружје или да го промени бројот на судии од Врховниот суд, укинувањето на федералниот данок на доход и затворањето на Федералните резерви.

Related posts

Leave a Comment