Свет

Речиси една четвртина од Хрватите велат дека никогаш не би се вакцинирале против корона

ХРВАТСКА е меѓу четирите најлоши земји во Европската унија во однос на учеството на противниците на вакцинацијата од вкупното население.

Ова произлегува од резултатите од истражувањето објавено денеска од Евробарометар. Ова е теренско истражување на барометарот на ставовите на луѓето во 27 земји на Европската унија за економијата, епидемијата на коронавирус и вакцинацијата против ковид, спроведена во јуни и јули оваа година.

Веројатно најинтересните резултати за Хрватска се оние за ставовите кон вакцинација против Ковид. Во истражувањето, тие ги прашаа испитаниците од 27 европски земји кога би сакале да примат вакцина за ковид, односно дали веќе ја примиле. 

Гледајќи го просекот на Европската унија, 69% од испитаниците рекле дека би сакале да се вакцинираат што е можно поскоро или дека веќе ја примиле вакцината. 9% од испитаниците изјавиле дека би сакале да ја примат вакцината оваа година, 11% одговориле „подоцна“ и 10% „никогаш“.

Резултати од  Хрватска

Но, бројките за Хрватска се многу поразлични од тие во останатите земји на ЕУ. Хрватска е на самото дно од скалата на интерес за вакцината против Ковид. 

Во дури 22 земји на ЕУ, повеќе од половина од испитаниците велат дека сакаат да се вакцинираат што е можно поскоро или веќе се вакцинирани, со Малта, Холандија и Ирска (87%), Белгија (86%), Шпанија (85 %) и Шведска (84%) и Данска (83%).

Хрватска е на другата страна од спектарот, каде што се земјите каде што луѓето најмалку сакаат да се вакцинираат. Имено, околу една четвртина од испитаниците од Бугарија, Летонија, Словенија и Хрватска рекле дека никогаш не сакаат да се вакцинираат против ковид.

Меѓу четирите земји, Бугарија е со најголем процент (26% воопшто не сакаат да се вакцинираат), потоа Летонија и Словенија со 24% и Хрватска со 22%.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!