Свет

Речиси 2 милиони раселени лица се вратиле во своите домови во Сирија од 2015 година

Напорите насочени кон невоено решавање на домашниот сириски конфликт и помагање на Сиријците да се вратат во мирен живот продолжуваат во земјата

 

 

 Околу 1,3 милиони внатрешно раселени лица и 600.000 меѓународни бегалци се вратиле во своите домови во Сирија од 30.09.2015 година, изјави во саботата за новинарите шефот на рускиот центар за помирување на спротивставените страни во Сирија, Алексеј Бакин.

Тој рече дека напорите насочени кон невоено решение на домашниот сириски конфликт и помагање на Сиријците да се вратат во мирен живот продолжуваат во земјата.

Во исто време, радикалните групи продолжуваат да го кршат прекинот на огнот. Во петокот, на пример, милитантите отворија оган кон 21 села и градови во гувернерите на Алепо, Латакија и Идлиб.

“На 16 август беа регистрирани 32 случаи на гранатирање. Милитанти на нелегални вооружени групи ги нападнаа Бенџамин, Сабикија, Ал-Бурај, Халаса, Алепо во гувернијата на Алепо; Кинсиба, Аин ал-Кантара, ал-Аси, Беит nнауро, Ардаш Даг , Санјека, Кара-Галија, Саффафа, Кара-Јагез, Аин Слејмо, Сандран, Аин ал-Есра во гувернијата Латакија; Маканис ал-Дуваири, Мргарет-Марза, Сукорија, ал Салихија во гувернијата на Идлиб “, рече Бакин.

Related posts

Leave a Comment