Свет

Ржечпополита: Од солидарност со Путин, Лукашенко нема да дојде во Полска на 1 септември

 

И покрај поканата на Анджеј Дуда, лидерот на Белорусија Александар Лукашенко нема да дојде во Варшава за да ја одбележи 80-годишнината од избувнувањето на Втората светска војна, пишува „Ржечпополита“. Весникот ова го припишува на недостаток на покана за Владимир Путин и забележува дека изминатите 25 години никогаш не биле посетени од претседателот на Полска.

Ако белорускиот лидер решеше да ја прифати поканата, тоа ќе беше негова втора посета на Полска во последните 25 години. Претседателот на Белорусија беше во Полска во 1995 година. Потоа учествуваше на 50-годишнината од ослободувањето на концентрациониот логор во Аушвиц. Сепак, тој никогаш не дошол во Полска на билатерална средба, забележува полскиот весник.

Ржечпополита вели дека Лукашенко одлучил да не одговори на повикот на полскиот претседател. Што е причината? Недостаток на покана за рускиот претседател Владимир Путин.

Исто така од оваа причина, според добро информиран извор во Минск, белоруските власти не делегирале ниту еден висок политичар да присуствува на настанот.

Белоруското Министерство за надворешни работи сè уште не ја коментираше ваквата состојба, заклучува полскиот весник.

Related posts

Leave a Comment