Регион

Романија екс-претседателот да се суди за злосторства против човештвото

На поранешниот претседател на Романија Јон Илиеску му беше наложено да се соочи со судење за злосторства против човештвото поради неговата улога во смртоносните последици од револуцијата во 1989 година, која го собори комунистичкиот режим во земјата, велат обвинителите.

“Ова е особено важен момент за романскиот правосуден систем кој го исполнува долгот на честа на историјата”, изјави за новинарите главниот обвинител Августин Лазар.

Најавата кажува дека долготрајната истрага е потешка од официјалнота неподготвеност да се ревидираат крвавите последици од револуцијата во 1989 година.

Илиеску, кој сега има 89 години, беше министер во владата на комунистичкиот диктатор Николае Чаушеску и го предводеше Националниот фронт за спас, кој ја презеде контролата врз земјата по востанието што започна во западниот град Темишвар на 16 декември 1989 година.

Илиеску беше избран за претседател во 1990 година и отслужи уште еден мандат од 2000 до 2004 година.

Сега е до романскиот висок суд да постави датум за почеток на судењето.

Илиеску беше обвинет минатиот декември со тројца други.

Двајца од нив – поранешниот вицепремиер Гелу Воикански Воикулеску и поранешниот командант на воздухопловните сили Јосиф Рус, исто така, ќе бидат судени.

Случајот против поранешниот премиер Петре Роман е отфрлен поради недостаток на докази.

Обвинителите ги обвинија Илиеску и Воикулеску за “директно ширење дезинформации преку телевизиски настапи и соопштенија за медиумите, придонесувајќи за генерална психоза”.

Нивните соопштенија го зголемија ризикот од “случаи на пријателски оган, хаотично пукање и контрадикторни воени наредби”, соопштија обвинителите, при што 862 лица загинаа по 22 декември кога Илиеску ја презеде контролата.

Илиеску, исто така, ќе мора да одговори на обвинувањата за “злосторства против човештвото” поради уривањето на протестот во Букурешт во 1990 година, во кој загинаа четири лица.

И Илиеску и Воикулеску ги негираа сите прекршоци, додека Воикулеску го опиша обвинението како “чин на политичка одмазда”.

Според обвинителите, 275 лица веќе се соочиле со правно дејство во врска со нивната улога во обидот за задушување на востанието.

Сепак, според групите за поддршка на жртвите, само неколку десетици се осудени.

Падот на Чаушеску дојде на крајот на една значајна година во која комунистичките режими се распаднаа низ централна и источна Европа – со падот на Берлинскиот ѕид во ноември – со што беше предизвикана предвремена смрт на Советскиот сојуз кон крајот на 1991 година

Related posts

Leave a Comment