Колумни

РОН ПОЛ : Коронавирусот покажа зошто ни треба одвојување на медицината од државата!

Philadelphia rain can't dampen the enthusiasm at a Ron Paul rally

Се чини дека како само вчера. На Американците им беше ускратено правото да одат во нивните цркви. Ним им беше ускратено правото да ги посетат своите најблиски во болница. Ним им беше ускратено правото да ги отворат своите бизниси и да одат на работа за да се обезбедат себеси и своите семејства. Ним им беше ускратено правото да одат во ресторани, барови, фризерски салони.

Не беа донесени никакви закони кои ги негираат овие права. Дури и тоа би било нелегално и неморално. Но, она што се случи беше полошо. Нивните основни права им беа одземени од гувернерите, окружните судии, па дури и локалните градоначалници кои ја искористија појавата на коронавирусот како изговор за да владеат со декрет. Тие украдоа моќ што не беше нивна за да ја преземат и ја проширија на сите нивоа за да ја принудат Америка во тримесечен куќен притвор.

Потоа, среде наредбите за останување дома низ целата земја, истите гувернери и локалните власти кои ги заклучуваа Американците во нивните домови, одеднаш се собраа со своите клучеви од вратите и ги фрлија. Одеднаш не само што беше во ред да се излезе на улица, туку се бараше да се излезе на улица!

Што се случи? Лек? Чудесна вакцина? Не. Службениците кои ги затворија Американците пронајдоа причина да се бара од Американците да протестираат на улиците . Полицијата уби еден црн човек, Флојд Џорџ, во Минеаполис и одеднаш потребата за протест ја замени потребата „остани дома, спаси животи“.

Одеднаш, истите здравствени „експерти“ кои ни рекоа дека не смееме да се собираме во групи или ќе има смрт кај милиони луѓе од коронавирус, лиферуваа соопштенија за поддршка на собирање во групи. Отворено писмо за протестите на Флојд Џорџ потпишано од повеќе од 1.200 лекари и други здравствени работници објаснува дека тие „не ги осудуваат овие собири како ризични за пренесување Ковид-19“. Сепак, тие напишаа, „ова не треба да се меша со попустлив став за сите собири, особено со протестите против наредбите за останување дома“.

Дали коронавирусот развил некој вид супериорна интелигенција, овозможувајќи му да се прави разлика помеѓу оние што се собрале за „добра кауза“ и оние што се собирале за „лоша кауза“? Се разбира не. Она што се случи од почетокот на оваа срамна епизода на коронавирус е политизација на јавното здравство во рацете на авторитаристите.

Два престижни медицински списанија, Лансет и Њу Енгланд медицински журнал, беа принудени да ги повлечат студиите што ги објавија, заклучувајќи дека хидроксихлорохинот е штетен за пациентите со Ковид. Брзањето за печатење на студиите многу повеќе личи на политички потег, отколку врз основа на научни принципи. Откако претседателот Трамп откри дека земал хидроксихлорохин на мејнстрим медиумите, па дури и „стручни“ списанија започнаа да го напаѓаат лекот.

Ова е она што се случува кога медицината ќе се спои со државата. Го добиваме најлошото од двете. Добивме бирократ од кариера, д-р Фаучи, кој ни кажува дека никогаш повеќе не можеме да се ракуваме и дека мора да останеме дома сè додека не се најде вакцина. Во меѓувреме, лекарите од целиот свет известуваат дека оваа варијација на коронавирусот исчезнува самостојно.

Имаме традиција на раздвојување на црквата и државата во САД со добра причина. Соединувањето на државата и црквата предизвикува угнетување и корупција. Треба да го прифатиме истиот пристап кон медицината и државата. Сега гледаме како ова спојување произведе ист вид раширена тиранија и корупција.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!