Свет

Рон Пол рече дека Фаучи треба да биде отстранет : „Ако не од Трамп, тогаш од американскиот народ“

Поранешниот конгресмен и претседателски кандидат на ГОП, Рон Пол минатата недела ја доведе под знак на прашање довербата на јавноста во доктор Ентони Фаучи, посочувајќи дека директорот на Националниот институт за алергија и заразни болести треба да се отстрани од работната група за коронавирус на администрацијата на Трамп.

Осврнувајќи се на Фаучи како „измамник“, Пол на своето веб-шоу „Извештај за слобода- на Рон Пол“, рече дека Фаучи не се разликува од другите експерти и бирократи од Вашингтон, сакајќи да профитира политички од тековната пандемија на КОВИД-19 и треба да биде разрешен од претседателот Доналд Трамп веднаш.

Ако претседателот не успее да преземе акција, републиканецот и либертаријанец од Тексас, даде сугестија дека народот ќе мора да се здружи и да се спротивстави на мандатите на Фаучи.

„Секако, значаен потег ќе биде да се ослободиме од Фаучи, кој ни ги дава сите овие информации“, Пол, самиот лекар и поранешен хирург на Воздухопловните сили, му рече на  својот кодомаќин Даниел Мекдамс.

„Ова веројатно нема да се случи, но мислам дека типот на отпуштање кое можеби е во твојот ум  – а тоа е, тој треба да биде отпуштен од работа. Но, ако ти не го сториш тоа во буквална смисла, луѓето треба да го отпуштат “

„Тие треба да го отпуштат велејќи:„ Тој е измамник! Тој не ни дава ниту една  добра информација “, додаде Пол.

Пол продолжи да укажува на тоа дека честопати преценетите проценки на Фаучи и сензационалната реторика во однос на владините мерки за одговор на пандемијата, како што е „ држењето социјално растојание се чини дека првенствено било информација од „авторитаризмот“.

Среде претпоставениот пик на вирусот во Соединетите држави, според „Хил“ , Фаучи во средата призна дека првичните проценки од 100.000 до 240.000 – потенцијално дури 1 милион – смртни случаи на коронавирус во САД до август веројатно биле пренадуени, од истражувачите на најпопуларните статистички модели на нацијата во позадина кои почнуваат значително да ги намалуваат нивните претходни проекции.

Широко цитираниот модел ИМХЕ на Универзитетот во Вашингтон беше само еден пример, кога предвидените смртни случаи паднаа за приближно 35 проценти на 60.415 вкупни смртни случаи во изминатата недела, објави Национален преглед .

Сепак, Фаучи и други водечки национални експерти продолжија да се залагаат за вонредни мерки, креирајќи застрашувачка слика за американскиот живот за следната година или повеќе.

Според КРОН , Фаучи пред новинарите во вторникот на брифингот во Белата куќа изјави пред новинарите дека тоталното враќање во нормалност „можеби нема да се случи“, иако тој се надева дека де факто куќниот притвор за поголемиот дел од американското население ќе дојде до крај кога ќе се пронајде лек или вакцина за КОВИД-19 .

„Кога ќе се вратиме во нормала, ќе се вратиме на моментот кога ќе можеме да функционираме како општество“, рече Фаучи, одговарајќи на прашањето од Џонатан Карл на АБЦ.

“Но, вие сте апсолутно во право. Ако сакате да се вратите во пре-коронавирус, тоа можеби нема да се случи во смисла дека заканата е таму”.

„Верувам дека со терапиите што ќе доаѓаат преку Интернет и фактот дека се чувствувам уверен дека во текот на еден временски период ќе добиеме добра вакцина, дека никогаш нема да мораме да се вратиме таму каде што сме сега“, додаде тој.

Некои терапии кои се чини дека покажуваат знаци на успех во мали тестни испитувања низ целиот свет – работи како хлорохин во комбинација со азитромицин – не успеаја целосно да ја добијат поддршката на Фаучи. (Сепак, Фаучи рече дека тој самиот нема да има проблем да препише хлорокин за пациент кој страда од КОВИД-19 под соодветни околности.)

Во меѓувреме, Фаучи беше емпатичен за својата поддршка за социјално дистанцирање без утврден датум на завршување, и покрај доказите за ваквите мерки кои доаѓаат само од овој диво ненаучен експеримент во кој сега се наоѓаме.

Тој, исто така, изрази нагласена поддршка за спречување на враќање на работното место за оние без федерално овластен сертификат за имунитет , па дури и во вторникот предложи дека не верува дека „треба да се ракуваме повторно некогаш“.

„Тие не не спасија од нас самите“, рече Пол. „И овој план да и се даде целосна контрола на [владата] над сите, планот кој што тие го имаат е кога работите ќе се вратат во нормала, да, луѓето можат да се вратат на својата работа и да прават работи и да одат на терен за голф, ако добијат печат за одобрување.

„Вашите слободи се таму, ако добиете соодветен печат од владата и кажете, добро, вие сте слободни од ширење какво било заболување ‘. Но, како што ова ќе исчезне, тие ќенајдатнешто  друго. Тоа е изговор да се има тотална контрола врз луѓето “, рече тој.

Сепак, Пол не е прв и се надеваме дека нема да биде последен, кој ќа укаже на јасен пристап до владата што се спроведува во услови на вонредна состојба.

Како што републиканските претставници Енди Биггс од Аризона и Кен Бак од Колорадо истакнаа во неодамнешниот број на Washington Examiner opinion piece , јавниот живот, како што знаеме е ставен на стенд бај на неопределено време, делумно по советот на Фаучи. Сепак, човекот се осврна на споменатите политики и нивното влијание врз американскиот народ како „многу неконвенционален“.

Луѓето ги губат своите работни места и економијата е во пад.

Под закана од владина санкција, многу Американци беа ограничени да присуствуваат на јавни црковни служби во неделата на Велигден, предизвикувајќи судски битки.

Хек, татко од Колорадо беше приведен со лисици на рацете минатата недела за играње топка со својата 6-годишна ќерка во празен – и отворен – јавен парк.

Секој почнува да размислува, можеби отидовме предалеку?

Се разбира, ништо од ова не е за да се каже дека пандемијата на коронавирус не треба да се сфаќа сериозно. Апсолутно треба.

Како и да е, на владата и треба подобро решение од неуставните ограничувања на слободата до понатамошното известување.

И ако „експертите“ не можат да се помират со тоа, можеби нивните работни места треба да бидат следните за укинување. Само звучи фер со оглед на нивниот совет за ставање на американските работни места на истото неизвесно место.

Статијата е објавена во „Вестерн журнал“ .

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!