Свет

РОН ПОЛ : ФЕДЕРАЛНИТЕ РЕЗЕРВИ СЕ ВИСТИНСКИОТ ВИРУС

Philadelphia rain can't dampen the enthusiasm at a Ron Paul rally

Минатата недела Федералните резерви најавија дека ќе ги задржи каматните стапки на или близу нула се додека економијата не закрепне од затворањето наметнато од владата. По оваа објава, претседателот на Федералните резерви Xером Пауел ги повика Конгресот и администрацијата на Трамп да остават настрана какви било грижи за дефицитот и да потрошат се што е потребно за стимулирање на економијата и борба против коронавирусот.

Федералните резерви претходно објавија дека ќе направат неограничени набавки на трезорските хартии од вредност, со што ќе ги охрабрат Конгресот и претседателот да ги зголемат трошоците и долговите. Со тоа што некои членови на Конгресoт зборуваат за друг мулти-трилион американски закон за стимулиција, а со тоа што претседателот Трамп предложи инфраструктурен план од два трилиони долари, како начин да се вратат Американците на работа, очигледно е, а неизненадувачки, Конгресот и претседателот Трамп со задоволство да се согласат со советот на Пауел.

Зголемувањето на набавката на федералниот долг не е единствената акција што ФЕД ја презеде во очајнички обид да ја задржи економијата во живот. Бидејќи заклучувањата поради коронавирусот започнаа на почетокот на март, ФЕД во голема мерка го прошири својот биланс. Федералните резерви, исто така, започнаа невидена програма за директен „заем“ на деловните субјекти.

Додека некои држави почнуваат да стават крај на заклучувањата, може да поминат неколку месеци, па дури и цела година пред да завршат сите заклучувања целосно. Малку е веројатно дека економијата целосно ќе закрепне откако ќе заврши заклучувањето.

Економијата се тетеравеше на работ на рецесија неколку месеци пред некој да чуе за коронавирусот. Минатиот септември, панично ФЕД започна итна инфузија на пари на пазарот за откуп, што е местото каде што банките прават краткорочни заеми едни на други. Проширувањето на билансот на состојба на ФЕД исто така започна во септември. Банката на федерални резерви исто така ги намалуваше каматните стапки пред паниката на коронавирусот и, најверојатно, ќе ги задржи стапките или дури ќе ги сведе и под нулата после кризата поврзана со затворањето.

Економската стагнација во комбинација со нула или негативни каматни стапки го отстранува поттикот за штедење кај луѓето. Ова ја осиромашува понудата на приватен капитал достапен за инвестирање во бизниси и работни места. Недостатокот на приватен капитал ќе изврши притисок врз Федералните резерви да ги одржува, па дури и да ги прошири своите нови програми за заеми на неодредено време.

Секој одговор на Федералните резерви на заклучувањето од коронавирусот ги зголемува дисторзиите на пазарот предизвикани од мешањето на Федералните резерви со понудата на пари и каматните стапки. Овие зголемени дисторзии гарантираат дека неизбежниот крах ќе биде многу потежок од сегашната криза. Очигледно е дека следното топење веројатно ќе доведе до крај на  фиат системот за пари, а со тоа и крај на државното социјално осигурување.

Единствениот начин да се минимизира претстојната криза е веднаш да се започне со одмотување на тековниот систем. Првиот чекор е да се стави крај на заклучувањето и да им се дозволи на бизнисите  да се отворат и луѓето да се вратат на работа. Потоа, Конгресот мора да започне да ја предизвикува монетарната политика со донесување на законот за ревизија на ФЕД. Конгресот, исто така, треба да ги намали трошоците, започнувајќи со завршување на нашата хипер-интервенционистичка надворешна политика и враќање на нашите трупи дома. Завршувањето на социјалната борба и фиат системот може да предизвика краткорочна болка, но таа болка ќе биде победена од долгорочните придобивки во слободата, мирот и просперитетот.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!