Свет

Ростислав Ишченко: Ова е последниот стратешки сигнал за Киев – После тоа ќе следат воени мерки

УЗНЕМИРУЈУЋА НАЈАВА ИШЧЕНКА: Русија ће у Украјини шокирати Запад као на  Криму и Сирији

Не е без причина што раководството на LDNR одлучи да го евакуира цивилното население во Руската Федерација – таквиот чекор е извесен стратешки сигнал за Киев.

До овој заклучок дојде Ростислав Ишченко, познат руски политиколог и колумнист за новинската агенција „Русија севодња“, откако ја анализираше ситуацијата во источна Украина.

Во својот авторски материјал, објавен на веб-страницата на информативната публикација Ukraina.ru, Ишченко детално зборуваше за мерките на LDNR, а исто така објасни зошто на Донбас всушност му е потребна евакуација и мобилизација.

Ростислав Ишченко најпрво забележа дека претставниците на LDNR се придржуваат до одредени стратегии кои можат да спречат ескалација во регионот. Ова е големо зголемување на улогата во конфронтацијата со украинските власти.

Така, одлуката за мобилизирање резервисти и евакуација на населението во Русија може да биде последниот дипломатски аргумент дека Киев може да направи отстапки.

„Во овие услови демонстративната мобилизација стана средство за психолошки притисок врз непријателот. „Не првиот воен, туку последниот дипломатски аргумент што ќе го принуди на отстапки“, објасни Ишченко.

Според политикологот, ваквите мерки на раководството на LDNR можат да спречат влошување во регионот.

Киев мора да се откаже од употребата на сила за решавање на конфликтот, како и да почне да ги исполнува своите обврски од договорите од Минск, стравувајќи од можни последици.

„Сето горенаведено го потврдува фактот дека евакуацијата и мобилизацијата се навистина последниот аргумент. Страната што ја најавува мобилизацијата намерно ја влошува ситуацијата“, заклучи Ишченко.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!