Свет

Русите ги заробија украинските неонацисти кои се изживуваа врз руските заробени војници

Армијата на Руската Федерација ги зароби украинските неонацисти Сергеј Величко и Константин Немичев, борци на нацистичкиот баталјон Азов.

Заменик-шефот на комитетот на Државната дума, Владимир Шаманов, објави дека руските специјални сили ги заробиле оние што се изживувале врз заробените руски војници во Украина.

„Оние кои ги малтретираа нашите војници не се радуваа долго време, по три дена нашите специјалци ги фатија овие нелуѓе. Денеска лежат пред нивните нозе и молат за милост. Ќе ги кажам нивните имиња. Едниот се вика Сергеј Величко, неговиот прекар е Чили. Другиот е Константин Немечев. Двајцата овие нелуѓе, пораснаа како нацисти од навивачката група на локалниот фудбалски клуб Металист. Тоа и самите го признаа, веќе на првите сослушувања. Така ќе биде и со сите што нечесно, кршејќи ја Женевската конвенција, се однесуваат кон нашите воени затвореници“, рече Шаманов.

 

Русите ги заробија украинските неонацисти кои ги малтретираа руските војници

 

Сергеј Величко (28 години) се бори против Донбас од 2014 година, бил активен учесник во злосторствата на Мајдан, водач е на навивачите на Харков ФК Металист кои беа вклучени во трагедијата во Одеса, кога во синдикатот во центарот на градот беа живи запалени уби луѓе – поддржувачи на „анти-Мајдан“.

Константин Немичев (26 години) е командант на баталјон на одбранбената ќелија Харков. Во пролетта 2014 година, тој се бореше во Харков против локалните поддржувачи на „анти-Мајдан“.

Related posts

Leave a Comment