Свет

Русите објавија докази за американското финансирање на биолошко оружје во Украина(ФОТО)

Russia claims U.S. running secret bio weapons lab in Georgia - Tehran Times

 

Министерството за одбрана на Русија објави документ од 6 март 2015 година, со кој се потврдува учеството на Пентагон во финансирањето на воено-биолошки проекти во Украина. Сметаме дека на територијата на Украина се создадени компоненти на биолошко оружје, истакна рускиот воен оддел.

Министерството продолжува да ги проучува материјалите добиени од вработените во украинските лаборатории за имплементацијата на американските воени и биолошки програми и нивните НАТО сојузници во Украина, изјави шефот на одделот за радијација, хемиска и биолошка заштита (РХБЗ) на руските вооружени сили, поручник. Генерал Игор Кирилов.

Во врска со тоа, тој покажа документ од 6 март 2015 година, кој според него го потврдува „директното учество на Пентагон во финансирањето воено-биолошки проекти во Украина“.

Парите ги добиле лабораториите на украинското Министерство за одбрана во Киев, Одеса, Лавов и Харков – вкупно 32 милиони долари, се наведува во соопштението.

„Западните медиуми и некои експерти „биолози“, кои обично имаат второ американско државјанство, изразуваат сомнеж за автентичноста на материјалот што го објавуваме. Го обрнувам вниманието на фактот дека документите имаат потписи на надлежни лица и се заверени со печати од организациите, рече Кирилов.

Според воспоставената практика, американските проекти од областа на санитарната и епидемиолошката благосостојба во трети земји, вклучително и Африка и Азија, се финансираат преку националните здравствени власти, истакна тој.

„Не случајно овие биолаборатории беа избрани од Дирекцијата за намалување на заканите на Министерството за одбрана на САД и компанијата „Bleach and Witch“ како извршители на проектот UP-8, чија цел е да ги проучи причините за кримско-конгонската хеморагична треска. лептоспироза. и хантавирус“, рече Кирилов.

 

Според него, интересот на американските воени биолози е поврзан со фактот дека овие патогени имаат природни фокуси во Украина и Русија.

„Нивната употреба може да се маскира како природни епидемии. Затоа овој проект доби дополнителни средства, а роковите за негова реализација се продолжени“, објасни генерал-потполковникот и додаде дека Америка и Западот ја блокираат иницијативата на Москва за објавување податоци за воено-биолошките активности на Пентагон во трети земји.

Шест семејства на вируси се изолирани

При реализацијата на американските проекти во Украина изолирани се шест фамилии на вируси, меѓу кои корона вируси, три вида патогени бактерии, нагласи Кирилов.

Според него, украинските лаборатории биле главни извршители на проектот П-782 – односно пренос на болести преку лилјаци, додека тестовите биле од системски карактер и се спроведуваат најмалку од 2009 година под директен надзор на експерти од Америка во рамките на проектот P-382. P-444 и P-568.

„За време на реализацијата на овие проекти беа изолирани шест фамилии на вируси, меѓу кои корона вируси, како и три типа на патогени бактерии (причинители за чума, бруцелоза и лептоспироза). Тоа се должи на основните карактеристики на овие патогени кои ги прават привлечни за цели на инфекција, како отпорност на лекови, брзо ширење од животните на луѓето и слично“, објасни тој, нагласувајќи дека рускиот воен оддел има бројни документи кои го потврдуваат трансфер на биолошки примероци земени во Украина на територијата на трети земји, вклучувајќи ги Германија, Велика Британија, Грузија“.

Министерството за одбрана на Русија исто така објави дека дознало за итно уништување на документи во биолошката лабораторија Керсон. Според шефот на РХБЗ, една од причините за тоа може да биде прикривањето на информациите за појава на дивоцрвена болест во Керсон во 2018 година, болест што ја пренесуваат комарците.

Од одделението наведоа дека се поставува прашањето зошто во февруари се откриени четири инфекции, што не е типично за животниот циклус на овие инсекти. Претставници на Пентагон ги посетија локалните здравствени установи во април 2018 година, каде се запознаа со резултатите од епидемиолошката истрага и ја копираа медицинската документација, додаде Кирилов.

Министерството за одбрана привлече внимание и на наглото зголемување на бројот на заболени од туберкулоза во ДНР и ЛНР во 2018 година, предизвикано од нови мултиотпорни соеви, при масовна епидемија на подрачјето на населбата Пески.

Откриени се повеќе од 70 случаи со брза смрт, според Министерството. Според Кирилов, ова може да укажува на намерна инфекција или случајно истекување на патогени од една од биолошките лаборатории во Украина.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!