Свет

Русија, Белорусија и Србија ќе одржат заеднички воени вежби ( Словенско Братство ) од 14 до 27 јуни

За време на вежбите, падобрантите од трите земји ќе вежбаат антитерористички операции
 

 

Руско-белоруско-српска тактичка вежба наречено Словенско братство-2019 година ќе се одржи во српскиот град Панчево од 14-27 јуни, објави руското Министерство за одбрана во четвртокот.

Падобранците од Псковскиот воздухопловен оддел ќе ја претставуваат Русија во вежбите, објави министерството.

“Севкупно, вежбите што ќе се одржат од 14 до 27 јуни ќе вклучуваат околу 600 војници, вклучувајќи и повеќе од 200 војници од воздухопловните сили на Русија, околу 300 од српските вооружени сили и до 60 лица од Белорусија, како и повеќе од 50 борбени возила и воени транспортни авиони Ил-76МД “, се вели во соопштението.

За време на заедничките вежби, падобранските единици од трите земји ќе вежбаат антитерористички операции.

Церемонијата на отворање на трилатералните воени вежби ќе се одржи на територијата  на српската специјална бригада во градот Панчево на 14 јуни.

 

Related posts

Leave a Comment