Свет

Русија воведува целосна забрана за ЛГБТ „пропаганда“!

Шефот на рускиот медиумски регулатор, Роскомнадзор, повика на законска забрана на ЛГБТ+ „ пропагандата “ за сите Руси, без разлика на возраста. Предлогот беше даден за време на парламентарната расправа за иницијативите насочени кон поттикнување на „ нетрадиционалните сексуални односи “ и педофилија. Геј „ пропагандата “ во моментов е забранета во Русија само кога е насочена кон деца.

Андреј Липов, шефот на Роскомнадзор, им рече на пратениците во понеделникот дека многу материјали од над 18, вклучително и книги, содржат содржини што прикажуваат „ нетрадиционални“ односи и сè уште „ остануваат достапни за малолетниците. 

Со цел да се „заштити општеството“ од промоција на „ нетрадиционални сексуални односи и други сексуални девијации, вклучително педофилија, сексуално насилство и други“, рече Липов дека е „неопходно да се воведе забрана за промовирање на овие отстапувања кај луѓето од на која било возраст, не само кај децата“.

Тој додаде дека целосната забрана на ЛГБТ+ пропагандата ќе му обезбеди на Роскомнадзор доволна правна основа за заштита на „духовен и морален суверенитет“.

Роскомнадзор блокирал и отстранил повеќе од 7.200 материјали со нетрадиционални односи, нарекувајќи го секое парче материјал „бомба“.

Неговиот став го поддржа и Јавното обвинителство. Шефот на одделот за правата на малолетниците, Ирина Ребрина, изрази поддршка за новото законодавство, велејќи дека „емоционалниот развој на новата генерација Руси“ е загрижувачка.

Претседателот на Државната дума, Вјачеслав Володин, рече дека нацрт-законот може да биде одобрен на првото читање на почетокот на следната недела. 

Изразувајќи надеж дека финалниот предлог-закон ќе биде подготвен за претседателско одобрување во ноември, Володин тврди дека предложената легислатива служи како средство за заштита на Русите „од темнината што се шири се повеќе и повеќе во светот“.

Покрај забраната за пропаганда на ЛГБТ и педофилија, предлозите што моментално ги разгледуваат пратениците вклучуваат и забранување на „демонстрациите на ЛГБТ луѓето, како и информации што поттикнуваат промена на полот кај тинејџерите“, па дури и ширење на информации „промовирање на негирање на семејните вредности“. 

Комитетот за информирање на Думата, исто така, предложи некои измени на неколку постоечки нацрт-закони и на Кодексот за административни прекршоци. Конкретно, се обидува да ја одреди максималната казна за промовирање педофилија на 10 милиони рубљи (162.000 долари).

Related posts

Leave a Comment