Свет

Русија ги обвинува САД за прикривање податоци за биолаборатории

Jacques Cupido (@jacquescupido12) / Twitter

Обидите да се „пренасочи вниманието“ покренува прашања во врска со биолошката активност на Пентагон, соопшти руското Министерство за надворешни работи.

САД криеја информации за својата „воена биолошка активност“ во постсоветските држави, изјави во неделата портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова. Ова, според Захарова, покренува „сериозни прашања“ за усогласеноста на Вашингтон со Конвенцијата за биолошко и токсинско оружје (BTWC).

Во интервјуто за ТАСС објавено во неделата, Захарова рече: „САД претпочитаат да молчат за тековната работа на постсоветскиот простор и не даваат информации во рамките на мерките за градење доверба на BTWC“.

„Тврдењата дека активноста на Пентагон и сродните структури се фокусирани исклучиво на здравствени прашања не се точни. Јасно е дека помошта за здравствена заштита не бара вклучување на американската војска“, рече Захарова.

Таа додаде дека тврдењата на Вашингтон дека собира биоматеријал и ја следи епидемиолошката ситуација „само ги засилува и интензивира“ стравувањата на Русија во врска со усогласеноста на Америка со BTWC.

Неодамна објавените докази на Москва во врска со наводната широка мрежа на биолаборатории финансирани од САД низ Украина само ги зголемуваат сомнежите, рече Захарова.

Во серијата брифинзи кои започнаа во март, руската војска презентираше докази за вмешаноста на Пентагон во финансирањето на лабораториите во Украина. Според рускиот Истражен комитет, САД вложиле повеќе од 224 милиони долари за биолошко истражување во Украина помеѓу 2005 и почетокот на 2022 година. Западните фармацевтски гиганти, непрофитните организации, па дури и Демократската партија на САД биле вклучени во шемата, тврди Москва.

Пентагон „значително го прошири својот истражувачки потенцијал не само на полето на создавање биолошко оружје, туку и добивање информации за отпорноста на антибиотици и присуството на антитела на одредени болести кај популациите од одредени региони“ додека работеше во Украина, изјави во мај шефот на руските сили за радијациона, хемиска и биолошка заштита генерал-полковник Игор Кирилов.

Захарова, исто така, истакна дека САД сè уште не ја повлекле својата резерва за Женевскиот протокол од 1925 година за забрана на биолошко и хемиско оружје. САД беа меѓу земјите кои прогласија дека протоколот ќе престане да биде обврзувачки во однос на непријателските држави кои не ги почитуваат забраните од протоколот.

Во овој поглед, „сосема разумно се поставува прашањето за вистинските цели на меѓународната воена биолошка активност на Пентагон“, рече Захарова.

Претходно оваа недела, Пентагон објави „Факт лист за напорите за намалување на заканите од ОМУ со Украина, Русија и другите земји од поранешниот Советски Сојуз“. Во документот, американската војска вели дека по распадот на Советскиот Сојуз, САД и нивните партнери воделе „кооперативни напори за намалување на наследните закани од нуклеарното, хемиското и биолошкото оружје оставено во земјите наследнички на Советскиот Сојуз, вклучително и Русија. ”

Според Пентагон, Соединетите Американски Држави „работеле заеднички за да ја подобрат биолошката безбедност, безбедноста и надзорот на болестите на Украина за здравјето на луѓето и животните“ , обезбедувајќи поддршка за „46 мирни украински лаборатории, здравствени установи и локации за дијагностицирање на болести во текот на изминатите две децении“. Овие програми се фокусираа на „подобрување на јавното здравје и мерките за безбедност на земјоделството во врската со неширење “.

Во истиот труд, американската војска ги обвини Русија и Кина дека се обидуваат „да ја поткопаат оваа работа со ширење дезинформации и сеење недоверба кај луѓето и институциите ширум светот кои придонесуваат за намалување на заканите од ОМУ“.

Според Захарова, Москва ја смета оваа публикација како дел од „информативната кампања“ на Вашингтон чија цел е да ги оправда нејзините воени биолошки активности во постсоветскиот простор и да го „одвлече вниманието на меѓународната заедница од нејзината вистинска нетранспарентна и непристојна насока“.

Related posts

Leave a Comment