Дипломатија

Русија го протерува американскиот заменик амбасадор

Русија наводно ја донела одлуката да го протера заменик-амбасадорот на САД во таа земја, јавуваат медиумите.

Според американската амбасада, Русија го протерала заменик-шефот на американската дипломатска мисија Барт Горман.

Засега не е позната причината за ваквата одлука.

Ваквата одлука на Москва Вашингтон ја смета за неоправдана бидејќи, како што велат, Горман имал тригодишна виза, а неговиот престој во Русија не бил подолг од три години.

Америка сега размислува за реципрочни мерки.

Веста доаѓа во време на тековните тензии меѓу Западот и Русија околу Украина, поради што САД и нивните сојузници ја обвинија Москва дека планира инвазија на Украина, тврдење кое Кремљ го отфрли како апсурдно и лажно. Двете страни, исто така, не се согласуваат за голем број прашања, вклучително и безбедносните барања поставени од Русија кон крајот на минатата година.

Горман е американски дипломат специјализиран за безбедност, според неговата биографија. Тој претходно служеше како заменик-помошник секретар и помошник директор за истрага и анализа на закани (ТИА) во Бирото за дипломатска безбедност на Одделот.

Тој е назначен и за офицер за безбедност во голем број американски дипломатски мисии низ светот, вклучувајќи ги Русија, Ирак, Јордан, Кина, Казахстан и Ерменија.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!