Свет

Русија е подготвена да испорача до 30 милиони тони жито на странските пазари

Министерството за земјоделство објави подготвеност на Руската Федерација да извезе до 30 милиони тони жито во втората половина од годината

Во втората половина од оваа година, во рамките на договорите со ОН, руските власти се подготвени да испорачаат до 30 милиони тони жито на странските пазари. Ова беше објавено во петокот на официјалната веб-страница на Министерството за земјоделство на Руската Федерација.

Според агенцијата, во моментов руската влада продолжува да ги исполнува сите обврски кон меѓународните партнери поврзани со обезбедувањето на безбедноста на храната во светот.

„ Како дел од договорите со ОН, Русија е подготвена да испорача до 30 милиони тони жито на странските пазари во втората половина на 2022 година “, се вели во пораката.

Покрај тоа, одделот нагласи дека таквите мерки не само што ќе им овозможат на земјите на кои им е потребна, туку и ќе помогнат да се стабилизира состојбата со храната во светот.

Во исто време, релевантниот оддел исто така додаде дека во контекст на глобалната прехранбена криза, улогата на Русија како еден од клучните добавувачи на земјоделски производи значително се зголемува.

Претходно Федералниот центар „Агроекспорт“ објави конкурс за развој на концептот на национален дистрибутер на земјоделски производи во Азија, Блискиот Исток и Африка.

Related posts

Leave a Comment