Свет

Русија и Кина бараат во ОН итно расветлување околу биолабораториите во Украина

Обединетите нации упорно одбиваат да се испита работата на биолошкото оружје во Украина. Истото во петокот попладне го направи Изуми Накамицу, претставник на Јужна Кореја, заменик генерален секретар на ОН за разоружување, која рече дека „ОН не се свесни дека во Украина се спроведува некаква програма за биолошко оружје“.

Спомнувањето на наводите на Руската Федерација за такви активности треба барем да се истражи. И, заедно со Русија, Кина силно инсистира на ова.

Русија по втор пат во Советот за безбедност посочи дека има конкретни докази за соработка меѓу САД и Украина на територијата под контрола на Киев во развојот на забрането био-оружје.

Кинеското Министерство за надворешни работи го повтори барањето пред органите на ОН детално да се разјасни постоењето и работата на американските биолаборатории во соседството на Русија.

Накамицу истакна дека ОН немаат мандат или капацитет да ги истражат таквите тврдења, кои спаѓаат во Конвенцијата за биолошко оружје од 1972 година.

Рускиот амбасадор Василиј Небензија изјави пред Советот за безбедност дека неговата делегација има јасни докази за договорот од 2005 година меѓу САД и Украина за истражување на биолошко оружје во 11 лаборатории во Украина. Според договорот меѓу Министерството за одбрана на САД и Министерството за здравство на Украина, на украинската влада и беше забрането да открива информации за американската програма, а Украина се обврза да пренесе опасни патогени за биолошки истражувања до американското Министерство за одбрана. На Пентагон му беше одобрен пристап до државните тајни на Украина во овој поглед.

Копјата во Советот за безбедност меѓу Русија и Кина и Западот за нелегални биолаборатории во сериозно се кршат бидејќи, според аналитичарите, можното постоење на такви лаборатории дава поинаква слика за карактерот на конфликтот.

АМЕРИКАНСКИ ПОТПОЛКОВНИК ЈА БАРА ВИСТИНАТА

РУСКИОТ амбасадор во ОН Небензија покажа документи кои на американската јавност веќе и ги посочи членот на Демократската партија, потполковник на американската армија Тулси Гебард. Таа ја повика Белата куќа да соработува со Москва во истрагата, бидејќи, како што наведе, има причини за такво нешто. Габард во двеминутно видео на мрежите го претстави својот придонес во дискусијата за биолошкото оружје, а американските „патриотски конгресмени“ ја означија како предавник.

Related posts

Leave a Comment