Економија

Русија и ОАЕ потпишаа договори во вкупен износ од 1,4 милијарди американски долари

Рускиот претседател Владимир Путин Михаил Метсел / ТАСС

 

Рускиот претседател потсети дека фондот „Мубадала Емирати“ е еден од првите партнери на рускиот фонд за директни инвестиции, со кого имаат спроведено повеќе од 45 проекти во вредност од 2,3 милијарди американски долари

Русија и Обединетите Арапски Емирати потпишаа договори во вредност од 1,4 милијарди американски долари за време на официјалната посета на претседателот Владимир Путин на Обединетите Арапски Емирати.

„Инвестициите треба да се направат во петрохемијата, транспортот и медицината. Новиte зделки се склучени денес. Овие проекти се во вредност од околу 1,4 милијарди американски долари, и тие опфаќаат широк спектар на индустрии“, рече рускиот лидер на средбата со деловните претставници на двете држави.

Путин истакна дека Москва ги поздравува инвестициите на ОАЕ во руската економија. Тој потсети дека фондот „ Мубадала Емирати  “ е еден од првите партнери на рускиот фонд за директни инвестиции (РДИФ) и заедно тие веќе реализираа повеќе од 45 проекти во вредност од 2,3 милијарди американски долари.

„Враќањето на овие инвестиции е значајно, понекогаш е трипати поголемо од глобалните стандарди“, истакна рускиот претседател.

Според него, интензивно се зголемува и индустриската соработка меѓу Русија и ОАЕ.

„Го поздравуваме влегувањето на пријателите од „ Емирати “во акционерскиот капитал на компанијата, производител на извршни автомобили„ Аурус “. Ние правиме и ќе сториме сé што е неопходно за инвеститорите, вклучително и оние од Обединетите Арапски Емирати, да се чувствуваат удобно на нашиот пазар “, Заклучи Путин.

Related posts

Leave a Comment