Здравје

Русија направи единствен лек (Противотров) против корона – штити 99 проценти

Лабораторија на FSNKC FMBA на Русија

Руската Федерална биомедицинска агенција (ФМБА) направи и патентираше два уникатни лекови за вирусот корона, изјави шефот на агенцијата, Вероника Скворцова. Таа исто така објави дека агенцијата прави своја вакцина против вирусот корона.

„Двата лека се уникатни, немаат пандан во светот. Лекот за кој би сакала да зборувам е првиот етиотропен лек, кој директно влијае на вирусот. Тоа е всушност противотров за вирусот корона “, објасни Скворцова.
Според неа, лекот поминал претклинички тестови кои, од една страна, покажале дека е потполно безбеден , бидејќи не влијае на организмот и човечкиот имунитет, а од друга страна, покажал висока ефикасност – над 99 проценти .

Агенцијата подготви документи за добивање лиценца за клинички испитувања и се надева дека ќе успее во тоа до Нова година.

„Доколку клиничките испитувања ја потврдат ефикасноста на овој лек, тоа ќе биде првиот безбеден, ефикасен лек со директен ефект против вирусот корона, кој во моментов нема свој пандан во светот“, истакна шефот на агенцијата.
Според неа, вториот лек спречува или ја инхибира реакцијата на цитокин во случај на најтешки форми на ковид 19.

„Тој лек веќе помина клинички испитувања . Ја достигна последната фаза, а тоа е регистрација “, посочи Скворцова.

Таа исто така најави дека FMBA има намера да ги заврши пред-клиничките испитувања на вакцината за коронавирус во првиот квартал од 2021 година .

„Во моментов, правиме рекомбинантна вакцина чиј ефект не се реализира првенствено со создавање антитела, туку преку клеточен имунитет. Во претклиничката фаза, добивме ефикасен рецепт. Најважниот период сега е во тек “, додаде таа.

Претходно, рускиот претседател Владимир Путин изјави дека Русија направи сериозен напредок кога станува збор за противотров против вирусот корона.

Извор – Спутник

Related posts

Leave a Comment