Свет

Русија не ги призна визите за 30 наставници на англо-американското училиште во Москва

 

 

Руските власти ги негираа визите за влез на 30 наставници од Англо-американското училиште во Москва, кое нуди образование за деца на странски дипломати и бизнисмени, објави весникот “Њујорк тајмс” во една статија објавена на својата веб-страница во вторникот.

Според весникот, американските официјални претставници сметаат дека ова е обид да се изврши политички притисок врз САД. Во извештајот се вели дека училиштето, формирано од владите на САД, Велика Британија и Канада во 1945 година, вработува околу 150 наставници. Некои од нив се државјани на Русија, но “столбот на факултетот е мајчин англиски јазик за ученици од странство”.

Училиштето има околу 1.200 деца од различна возраст, вклучувајќи ги и децата од САД, Велика Британија, Канада, Германија и Јужна Кореја,на дипломати и претприемачи од различни земји. Некои од учениците се Руси.

Весникот сугерира дека училиштето можеби ќе мора да се откаже од некои од учениците поради недостаток на наставници. Сепак, оваа мерка најверојатно нема да влијае врз децата на американски, канадски и британски дипломати кои имаат приоритет за прием.

Извештајот го цитира Алексис Родјанко, претседател на Американската стопанска комора во Русија, велејќи дека ако училиштето е принудено да ги заузда своите операции, некои родители се соочуваат со изгледи за отпуштање од своите работни места во Москва. Родјањко додаде дека овој потег може да ја направи Русија понеповолна за странските инвеститори.

Како дел од својата политика на унилатерални санкции и други непријателски чекори кон Москва, Вашингтон затвори голем број руски дипломатски објекти на нејзина територија во 2017 и 2018 година. Овие капацитети ги вклучуваат Генералниот конзулат во Сан Франциско, трговската мисија во Вашингтон и дипломатските  преставништа во државите Мериленд и Њујорк.

Related posts

Leave a Comment